Базираната във Великобритания 493-а ескадрила на американските военновъздушни сили е изпратила в България десетина изтребителя Ф-15 и около 180 военнослужещи, съобщи специализираното издание "Старс енд страйпс", цитирано от Клуб Z. Това става на фона на продължаващото напрежение в Източна Европа, допълва медията.
При анонсирането на новината украинската агенция УНИАН цитира говорител на Пентагона, според когото ученията са с цел укрепване на регионалната сигурност заради руската интервенция в Украйна. В оригиналния текст обаче говорителят на ведомството не споменава думата "Украйна".

Самолетите и военнослужещите пристигнали от базата в Лейкънхийт в тази в Граф Игнатиево. Те ще участват в двуседмични двустранни учения с българските ВВС, съобщи пред журналисти говорителят на Пентагона полк. Стив Уорън. Ученията започнали на 18 август и ще продължат до 1 септември.

Целта на разполагането на изтребителите и военнослужещите е "провеждането на учения и фокусиране върху поддържането на съвместна готовност при изграждането на съвместна оперативност", допълни Уорън.

Разполагането става в момент, в който източноевропейските партньори и съюзници на САЩ са притеснени от руската военна интервенция в Украйна, пише "Старс енд страйпс". Има опасения, че Москва може да се опита да дестабилизира други страни в региона. "Това отразява нашата непоколебимост в укрепването на регионалната сигурност", казва полк. Уорън за ученията.

Миналата седмица Пентагонът съобщи, че близо 600 военнослужещи от Първа бригада, Първа кавалерийска дивизия, базирана във Форт Худ, Тексас, ще бъдат разположени в Полша и прибалтийските републики през октомври за тримесечни серии наземни военни учения.

Първа кавалерийска дивизия ще докара танкове "М-1 Ейбрамс", пехотни бойни машини и бронетранспортьори за ученията.

"Ученията в България са планирани още от началото на 2013 година. Така че те не могат да имат нещо общо с кризата в Украйна, която ескалира доста по-късно. Няма нищо чудно обаче, че в момента специалисти ги обвързват със ставащото там", коментираха за Клуб Z от Министерството на отбраната.

От ведомството допълниха, че целта на ученията е повишаване на подготовката на екипажите и тяхната съвместимост.

"Това е едно рутинно и планирано учение", казаха от посолството на САЩ в София.