Служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев върна интригата в 5-годишната сага за спорните 1200 декара ниви, стопанисвани досега от Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“. С писмо от 15 август той е разпоредил на началника на Областната земеделска служба Левент Исмаилов трите парцела за общо 1192,5 декара да бъдат извадени от списъка на терени, които ще се предлагат на днешния търг за отдаване на земя от Държавния поземлен фонд. Както „Утро“ писа, те бяха отнети от Института и пратени на пазара от бившия аграрен министър Димитър Греков.
От старта на сагата със земите на института в края на 2008 г. действието й се люшка от едната в другата посока като в приключенски филм при всяка смяна на властта в аграрното министерство. Първо министър Валери Цветанов искаше да даде нивите на „Спарки“. После Мирослав Найденов спря процедурата по скандалната заменка, за което води с фирмата дълги съдебни дела. Доскорошният аграрен министър Димитър Греков издаде заповед, с която отне нивите на института и ги пусна на търг. При поредната смяна на караула обаче и тя се оказа твърде закъсняла.
Сега бъдещето е отново неясно, тъй като въпросните три парцела са част от Държавния поземлен фонд, но ИЗС „Обрацов чифлик“ продължава да ги обработва. Двете ниви, засети с житни култури, вече са ожънати. Третата е засята с царевица.
„Пръскаме ги с хербициди, надяваме се да ги върнат при нас“, каза за „Утро“ вр.и.д. директор на ИЗС Димитрия Петкова. След два месеца обаче в агроминистерството ще има може би нов началник, който ще има свои идеи за това какво да се прави със земите на научните звена.
Междувременно изваждането на сладките 1200 декара най-плодородна земя, която досега се стопанисваше от ИЗС „Образцов чифлик“ по всички правила на земеделската наука, ще направи много по-безинтересен днешния търг за отдаване под наем на земя от Държавния поземлен фонд. Както „Утро“ писа, след търговете в последните години в областта вече почти не остана държавна земя за отдаване. Предложени са още само 846 дка. Миналата година на търговете се разиграха 5079 декара държавни ниви, а през 2012 г. количеството бе над 6800 дка. Тъй като срокът бе 10 години, те още дълго ще останат на разположение на арендаторите. На тазгодишния търг максималният срок е намален на 5 години.
В Сливо поле, Борово и Ценово вече не е останала и педя държавна земя за отдаване. В община Две могили за наемане е определен само един парцел от 14 декара. На търга ще се разиграят 63 дка в община Бяла, 162 дка във Ветово, 450 дка в Иваново и още 143 дка в община Русе.
Началната цена за терените за едногодишни насаждения е 40 лева.