Нови случаи на болестта "син език" са констатирани в Ловешка област. През последната седмица са взети проби от животновъдни обекти в 15 населени места в пет общини в областта, а окончателните резултати от изследванията ще бъдат готови следващите дни.

Директорът на Областната служба по безопасност на храните в Ловеч Ивайло Йотов съобщи, че най-тревожно е положението в подбалканските райони - Априлци, Троян и Тетевен.

Ежедневно изплащаме проби за доказване на заболяването. То обхваща вече доста общини. В момента всичко, което коментираме, е на база съмнение, независимо че животните вече имат клиника, но трябва да се докаже и серологично. Ситуацията е много сложна. С наличната техника и колеги се опитваме по всякакъв начин да направим превенция на заболяването, но при условие, че знаем как се разпространява, е много трудно.

Ивайло Йотов апелира собствениците на животновъдни обекти да ги третират с репелентни препарати, които унищожават комарите, мухите и останалите насекоми, които пренасят заразата. Той увери, че няма опасност за хората и проблеми с трупното месо и производството на месни продукти.

В  кланиците работят само със здрави животни, така че няма някакъв сериозен проблем или риск.