Д-р Венета Немецова е родена в Добрич през 1967 г. Завършила е Немската гимназия в родния си град, а след това медицина във ВМИ-Варна. Има придобита специалност „Детски болести“, а в момента се подготвя и за втора специалност - „Физиотерапия и рехабилитация“. Допреди две години тя бе част от екипа на дом „Майка и дете“, а след реформите там става част от екипа на Медицински център „Медика Експерт“.

- Д-р Немецова, какви грешки допускат родителите най-често в грижите си за болно дете?
- Лично аз съм на мнение, че е много хубаво това време, в което живеем сега и можем да имаме изобилие от информация. Ние, когато отглеждахме децата си, разполагахме само с изданията на Лоранс Перну и д-р Спок. Като че ли ни беше и по-просто - четеш книгата, ходиш на консултация, питаш и изпълняваш. Сега в този океан от информация родителите направо се объркват и потъват. Често преминават от едната крайност на хипердиагностика до другата на неглижиране на състоянието на детето.
Намирам за добре родителите да се интересуват и да обсъждат състоянията на децата си, защото това означава само едно - грижовност и любов. Препоръчвам горещо обаче да се въздържат от диагнози и да се съветват с личния си лекар или с педиатър.
- Тогава правилно ли е за всяка повишена температура да се вика лекар?
- Мисля, че е твърде необходимо да се състави и издаде като брошура дори какъв трябва да е алгоритъмът на действие при опредени състояния на децата. Разбира се, че тук включвам и бебетата, които са още по-специфични като физиология и поведение. Родителите трябва да знаят как да реагират при висока температура например, защото тези състояния обикновено се случват вкъщи, в петък вечер и често извън града. Те трябва да знаят какво да направят при температура, кашлица, разлика в поведението на детето - например тишината винаги е повод за безпокойство в семейство с деца, при повръщане или диария и докога могат да се справят сами.
- Какви случаи идват сега при вас най-често?
- Най-разпространени изобщо са инфекциите на горните дихателни пътища. През лятото също може да има настинки, колкото и горещо да е времето навън. Имаме и много ангини със силно зачервено гърло и висока температура. Тази висока температура в жегата, при над 38 градуса навън, наистина е мъчителна за децата, а и опасна заради загубата на течности. Мъничето страда от гърлото си, не може и не иска да приема храна и течности, защото го дразнят и положението става по-сложно. Това трябва да се преодолее и това гърло да се лекува с такива медикаменти, които да действат локално. Важно е да се знае, че телесната температура на детето не трябва да се сваля на всяка цена, ако е под 38 градуса. Тя е естествена реакция на организма и е дълбоко погрешно да се настоява от страна на родителите да се вземат антипиретици. Организмът на детето е така устроен, че въпреки лекарствата дава своята реакция. Те дразнят и стомахчето, което в повечето случаи е празно поради нежеланието на детето да се храни. Затова аз препоръчвам да се изчаква с лекарствата и да се поставят свещички например, за да не се натоварва излишно организмът на детето.
- Как се случват тези ангини?
- Това може да е вирусна инфекция, но може и да е бактериална инфекция. Когато дойде дете с оплаквания и налепи в гърлото, нямаме време да чакаме посявка на гърлен секрет и започваме лечение с широкоспектърен антибиотик. В противен случай тази гнойна ангина може да предизвика други усложнения и да стане наистина сериозна работа. Имаме ли гнойни налепи, антибиотиците са задължителни. Това, което действително е препоръчително, а не се прави често, е да се изследва отново гърлен секрет след оздравяването на детето. За мен тогава е по-важно, тъй като ще се установи дали е останал бета-хемолитичен стрепкокок група А. Това е дългото име на една бактерия, която може да остане да тлее в гърлото и 20 дена по-късно да даде усложнения като увреждане на сърцето, на бъбреците или ставите. В това е смисълът на повторното изследване на гърлен секрет.
Може да е и от дълъг престой на климатик, тъй като се намаляват защитните сили на организма за климатизация. Рязката смяна горещо-студено съвсем не е препоръчителна. Нищо лошо не бих казала за сладоледите - те са направени за децата, но за ледените сокчета, които се продават в пластмасови чашки, бих ги забранила, ако имах тази възможност. Няма да коментирам съдържанието, което получават децата срещу 20 стотинки, но този лед е наистина ужасен за малките. Той няма време да се стопи в устата, но пък сваля всички защитни бариери на организма. Така се отваря пътят към инфекциите, които са навсякъде около нас, а и вътре в нас.
- Как се отнасяте към антибиотиците, след като има тенденция за пълното им отричане?
- Разумно. Има майки, които заявяват „моето дете антибиотик не е пило, няма и да пие“. Когато имаш възможност да наблюдаваш състоянието на детето и да забелязваш промените, можеш да прецениш дали да продължиш да изчакваш, или трябва да се включи антибиотик. Понякога това е неизбежно. Наистина ако за всяко червено гърло се изписваше антибиотик, то как ще лекуваме трудните случаи? Понякога обаче родителите сами си назначават антибиотик - най-странното и необяснимо поведение. Била съм свидетел как в аптека млада жена казва, че иска един антибиотик за всеки случай като профилактика. Това са медикаменти, които не профилактират, а лекуват, при това са тежка артилерия.