Троен състав на Окръжния съд отказа екстрадиране на русенец в Хърватия по искане на тамошен съд в обвинение за измама и дори облекчи мярката му за неотклонение. Така домашният арест на Марин М. бе заменен с подписка.
49-годишният русенец е издирван с европейска заповед за арест по обвинение, че през 2004 година е подлъгал хърватин да му даде кола и пари с обещанието, че ще ги върне. Това обаче не станало с години и ощетеният завел граждански иск, а съдебните власти са поискали екстрадицията на Марин. На 24 юли той бил задържан и съдът му наложил домашен арест до получаване на необходимите за екстрадиция документи.
Вчера защитникът на Марин представи пред Окръжния съд стария Наказателен кодекс в Хърватия, според който за подобни деяния срокът на давност е 5 години. Кодексът е бил валиден до януари 2013, когато излиза новият закон, при който давността вече е 15 години. Прокурорът поиска Хърватия да изпрати стария НК, за да се уточни давността на престъплението. Освен това обвинението пледира мярката на Марин да бъде променена в по-лека, защото съпругата му е починала, а той се грижи за четири деца, три от които непълнолетни.
Съдът се съобрази с исканията, промени мярката на задържания и насрочи следващото заседание за 24 септември, докогато трябва да пристигнат исканите документи от Хърватия.