"Сдружението за правна помощ на потребителите" внася колективен иск срещу една от най-големите небанкови институции у нас "Профи кредит".

Това заяви председателят на сдружението Димитър Деков, предаде репортер на БГНЕС.

Организацията ще атакува пред съда клаузи от общите условия на кредитора, които поставят потребителите в неравноправни условия. Те са 11 на брой, а основните възражения на потребителското сдружение са, че в договора за отпускане на заем "Профи кредит" поставя допълнителни условия, които не са изискани от закона. Налагат се нетипични за договора за заем задължения – за охраняване, плащане в срок на други публични задължения, както и възможностите предвиждащи автоматична предсрочна изискуемост на заема. Те от своя страна поставят потребителите в затворен кръг чрез предлагане на рефинансиране. От кредитната институция налагат на длъжниците си също така да им съобщават, ако възникнат обстоятелства, които могат да повлияят негативно на погасянето на кредита.

"Сдружението за правна помощ на потребителите" се е спряло точно на тази небанкова институция, защото сигналите на граждани към нея за най-много.Това е петият колективен иск, който организацията внася, а сред успехите й е съдебното решение, с което Пловдивския окръжен съд е разпоредил отстраняването неравноправните клаузи към потребителите на "EVN България".

При подобен резултат от иска срещу "Профи кредит", правното решение ще важни за всички потребители, които ползват тези услуги.