Ген.Ваньо Танов отново бе назначен за директор на Агенция „Митници“. Вчера той отпътува от Русе за София, където в 16 часа бе представен на личния състав на агенцията от служебния финансов министър Румен Порожанов. Преди това министърът е подписал молбата за освобождаване на довчерашния директор на агенцията Павел Тонев.
Мотивите за смяната са, че Агенция „Митници“ изостава стремително в събирането на приходи за държавния бюджет, а до края на годината има едва четири месеца и половина, което налага вземането на спешни мерки. По думите на министъра Ваньо Танов е единственият човек, който може да вкара в ред проблемите в агенцията.
„Радвам се на доверието, което министър Порожанов ми гласува. Веднага ще започна да сформирам експертен екип за подобряване на събираемостта на митниците, която към момента е в много лошо състояние. Ако с общи усилия не успеем да съберем тези липсващи 900 милиона лева приходи, поне ще спрем задаващия се срив в постъпленията и ще подобрим максимално финансовото състояние на агенцията. Направихме много за превръщането на Агенция „Митници“ в добре работеща структура и ми беше болно, че през последните месеци тя отново бе върната в изходно положение“, каза вчера за „Утро“ ген. Ваньо Танов. На въпрос дали се очакват смени в ръководния състав на митниците, Танов отговори „Ще видим“. По-късно той уточни, че има отстъпление от предприетите от него реформи в митниците, което трябва да се навакса.
Ген.Ваньо Танов бе назначен за шеф на Агенция „Митници“ на 6 август 2009 година. На този пост той бе ефективно до май 2013 година, когато излезе в болнични заради тежко заболяване, наложило дълъг болничен престой. През август, докато още бе в болнични, ексминистърът на финансите Петър Чобанов го уволни, въпреки добрата работа на митниците.
Веднага след това заместник в агенцията понижи в длъжност всички директори в шестте митници. Така Веселин Георгиев стана началник на „Рентгенови системи“ в митница Русе, а в края на април тази година бе уволнен поради съкращаване на длъжността. В края на май Георгиев заведе дело против уволнението си, което още не е приключило.
Новината за връщането на Танов в митниците предизвика разнопосочни коментари вчера - от оценки, че той е човекът, който ще наложи ред по границите, до напомняне за флашките с негови разговори с Бойко Борисов, станали известни със събирателното име „Ало, Ваньо“.