Британската медия "Би Би Си" направи разследване във връзка с присъждането на служебна загуба на Легия (Варшава) с 0:3 от Селтик и пращането на шотландците в Шампионската лига. Както вече стана известно, Дисциплинарната комисия към УЕФА наказа полския тим заради нередовен играч в срещата-реванш от третия квалификационен кръг на турнира.

Това направи общия резултат от двубоя 4:4 и "детелините" се класираха за плейофите, измествайки Лудогорец от поставените. Легия е дисквалифицирана заради защитника Бартош Берешински, който се появи в игра в 86-та минута на мача в Шотландия при напълно решен изход на двубоя - общ резултат 6:1 в полза на Легия. Той обаче има действащо наказание от миналия сезон, когато беше изгонен в мач срещу Аполон в Лига Европа и беше наказан за три двубоя от турнирите под егидата на УЕФА.

Берешински можеше да изтърпи наказанието си срещу Сейнт Патрикс във втория предварителен кръг, но той не беше картотекиран и реално няма как да изтърпява наказание.

Това означава, че защитникът е бил все още наказан, когато е попаднал в групата от 25 футболисти на Легия за третия квалификационен кръг, преди който има нова регистрация.

"Би Би Си" припомня, че този случай не е единствен по рода си. Преди 3 години швейцарският Сион бе изваден от напдпреварата, отново след двубои със Селтик. По тази схема обаче жалба на българския Литекс бе отхвърлена. Ловчании отпаднаха от унгарския Дебрецен в Лига Европа през 2010 година. Тогава ръководството на българите подава жалба, след като на терена излиза наказаният Петер Мате.

УЕФА глоби Дебрецен с 15 хиляди евро през 2010 година, но не уважи жалбата от страна на съперника Литекс Ловеч, който искаше унгарците да бъдат изхвърлени от турнира заради използването на нередовен играч. От Дебрецен обясниха, че смяната е направена от добра воля при 4:1 в общия резултат.

УЕФА пък обяви, че "Дебрецен няма интерес да пуска този футболист в последните три минути на добавеното време, когато резултатът е толкова категорично в полза на унгарския клуб". Сега обаче ситуацията бе идентична и Легия имаше обща преднина от 6:1 минути преди края на реванша", завършва "Би Би Си".