Първа копка на ново депо за ремонт на електрически и дизелови локомотиви направи вчера русенската фирма „Експрес сервиз“. Върху терен край гара Образцов чифлик на първия етап ще бъде изградено хале от 3000 кв. м, а след това и второ с площ 2500 кв.м специално за ремонт на ходовата част на машините. Мениджърът по инвестициите Цветелин Колев уточни, че ще бъде построен и нов коловоз за тестове на новопостроените локомотиви.
С тази инвестиция „Експрес сервиз“ разширява дейността си. В старите мощности ще се правят само нови локомотиви, а ремонтът ще бъде изместен в новата производствена база. Цветелин Колев обясни, че тя ще бъде най-модерното депо за ремонт в България. В момента в страната има и други, но те са стари и собственост на БДЖ, а качеството съвсем не е задоволително, поясни Колев.
Освен машини на български частни превозвачи „Експрес сервиз“ обслужва и на румънски превозвачи. А за строеж на малки маневрени локомотиви има поръчки от цял свят, включително от Китай.
Инвестицията на русенската фирма, която е осигурена с банков заем, ще позволи разширяване и на двете дейности и ще отвори около 60 нови работни места. Тъй като подготвените кадри са рядкост, дружеството само ще обучава хората, които ще наеме. Разполагаме с уникални за страната технологии и оборудване за ремонт на електрически и дизелови локомотиви, така че продължаваме да развиваме 150-годишната традиция на Русе като национален център на този вид индустрия, подчертаха мениджърите на фирмата. И напомниха, че първата в България работилница за ремонт на локомотиви е създадена в Русе още през 1866 година.
Предвижданията са до началото на следващата година да бъде завършен първият етап на проекта, а до края на 2015-а всички мощности да работят на пълна пара. Изпълнението е възложено на фирма „Строител“.
При официалното започване на строителния обект управителят на „Експрес сервиз“ Анастас Колев специално благодари на кмета Пламен Стоилов и на шефа на „Летище - Русе“ Николай Горчев, с чиято подкрепа теренът, върху който ще се изградят новите мощности, стана собственост на компанията. Имотът беше държавен и влизаше в активите на летището, но по времето на министър Ивайло Московски той беше прехвърлен на Общината, а тя след конкурс го продаде на „Експрес сервиз“.
В обръщението си към собствениците на компанията и гостите кметът Пламен Стоилов изтъкна, че историята на този терен е добър пример за това как, когато общината и държавата си партнират, могат да бъдат в услуга на бизнеса. Стоилов пожела успешно развитие на фирмата, което ще бъде в плюс за работниците и Русе.