Десетокласникът в СОУ „Йордан Йовков“ Бехтерин Бейли решил да се закачи с осмокласника Виктор и скочил върху гърба му, докато по-малкият вървял спокойно заедно със свои съученички. В реакция на самозащита нападнатият се отдръпнал рязко и Бехтерин паднал сам на пода в коридора на училището. Към него се притекли други двама съученици на помощ, хванали Виктор и през това време пишман боецът го ударил няколко пъти в лицето с юмрук. В резултат осмокласникът е със счупен нос, липсващи парчета от зъбите и множество кръвонасядания.
Тази драма се случила в понеделник, но вчера стана известна след споделяне в социалната мрежа Фейсбук, направено от бащата на пострадалото момче Пламен Конакчиев. Неговият призив е „Да спрем насилието в училищата“ и в поста му подробно се разказва как синът му е отишъл здрав на училище и никой не е очаквал, че ще се наложи да го прибира и води в болницата. Според бащата причината за съществуването на агресия в училищата е финансова - парите следват ученика и никой директор не желае да се лишава от тях, дори когато детето откровено е проблемно, най-меко казано.
Синът ми е едро за възрастта си момче, но като повечето такива големи хора и той е изключително добродушен и мил, разказа пред „Утро“ бащата. Действително детето му с нищо не е предизвикало реакцията на нападателя си Бехтерин и за него е необяснимо как добър познайник на полицията заради извънкласните си занимания има право да стои в училището и да насилва други. По негова информация младежът от 10 клас дори в момента е обвинен за кражба на вещи, но не е наказан.
Взели сме мерки и виновникът Бехтерин е прехвърлен в самостоятелна форма на обучение с решение на педагогическия съвет във вторник, обясни директорът на „Йордан Йовков“ Илия Костов. Той допълни, че за първи път се случва нещо такова в училището му и ще работи повече за превенция на такива прояви сред децата.
За мен ужасът е голям, тъй като точно преди 12 години по-големият брат на Виктор пострада в Дойче шуле - тогава голям шкаф се стовари върху главата му, беше с мозъчна контузия и спукан череп, а лечението му все още не е приключило, обясни разтревоженият баща Конакчиев.
Виктор е със счупени носни кости, но сме се постарали да ги възстановим и ще продължим да се грижим за него, каза началникът на отделение „Уши, нос, гърло“ в МБАЛ-Русе д-р Цветан Данев. Момчето все още не е изписано от болницата, има труднопоносими болки и преживява страх от ново нападение в училището.
По случая работят както полицаи, така и педагози и образователни експерти от Регионалния просветен инспекторат.