България няма нужда от партии, основани на етнос и на религия - изразихме нашата много ясна позиция за този проект, наречен партия "Помак". Това заяви в парламента председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

Бих посъветвал да не преекспонираме подобни несериозни политически заявки, защото ми се струва, че им придаваме излишна политическа тежест, смята Местан. Що се отнася до другите политически заявки, в това число и на г-н Бареков, ДПС няма как да има нещо общо с каквато и да е заявка за нова политическа формация. Единственият интерес, зад който стоим е интересът на нашите членове и симпатизанти, е неговото мнение.

Предвид тенденциите за спад, която тенденция може да прерасне и до разпад на ГЕРБ, и състоянието на извънпарламентарния десен политически субект, няма съмнение, че в дясното се освобождава една много голяма политическа ниша, коментира Местан. Следим с тревога тези процеси в дясното, защото класическата европейска триада в България е дискредитирана. В триадата ляво-център-дясно българската политика е лишена от автентичен парламентарно представен десен субект, защото ГЕРБ безспорно не е такъв, е неговата позиция. За ГЕРБ е слабо да се каже, че са квази десен субект, защото те са квазипартия, подчерта Местан. Но никога не остават незаети територии - съвсем естествено е да бъдем свидетели на други заявки за нови политически проекти. И няма как ние да бъдем заподозрени, че стоим зад каквато и да е друга политическа заявка, защото това не е в стила на ДПС, заключи Местан.