Папа Франциск е избран за „Личност на годината" на списание „Тайм” за 2013 година. "Народният папа", така озаглави статията си, посветена на избора медията.
Папа Франциск е първият папа йезуит, първият папа в модерната история, който не е европеец, първият папа, избрал името Франциск. Интересни факти за него са, че повече от 50 години той живее само с едната част на белия си дроб, след операция след прекарана инфекция. Обича да пътува с автобус. Син е на италиански емигрант, железопътен работник. Учил е химия. Владее италиански, испански и немски език.

Твърди, че осиновяването на деца от страна на хомосексуалистите е форма на дискриминация срещу децата, но смята, че презервативите "може да се допуснат", за да се предотврати инфекция. През 2001 г. той измива и целува краката на болни от СПИН пациенти в хоспис.

През 2005 г. е на второ място по брой гласове в конклава, избрал папа Бенедикт XVI. Макар и консервативен епископ, той критикува свещениците, които отказват да кръстят бебетата, родени от самотни майки.

Като епископ на Буенос Айрес, преди да стане папа, Хорхе Берголио има репутацията на „немедиен" духовник и истински пример за скромност. Той е живеел в обикновена скромна квартира, вместо в епископската резиденция. Сам пазарувал в супермаркета и често си готвил сам. Обича разходките из родния си град и се качвал на автобуса, вместо да се възползва от правото си на личен автомобил и шофьор.

Думите на Хорхе Марио Берголио в традиционно католическата Аржентина винаги са имали тежест. Около Рождество Христово и Великден той обичайно посещава болници за деца или затвори, където измива краката на болните и затворниците. Аскетичният му начин на живот е странен за сънародниците му, но и буди възхищение у тях.