Триетажният блок „Родопи“ на ул.“Майор Узунов“ 22 е първият в Русе, който ще бъде енергийно обновен с европейски пари, но не се знае кога. Сдружението на собствениците сключи финансово споразумение с Министерството на регионалното развитие преди малко повече от година - на 16 юли 2013-а. Днес, през август 2014-а, собствениците на шестте апартамента все още чакат започването на реална работа.
„Подписахме споразумението с министерството, определен е график за дейностите и в края на април-началото на май тази година санирането трябваше да е приключило“, обясни за „Утро“ домоуправителят на бл.“Родопи“ Ели Калчева. Ежегодните оставки и смяна на правителства обаче спънали процедурата. Така реално проектът отлежава по папките, а хората имат само една възможност - търпеливо да чакат.
„Надяваме се след предсрочните избори през октомври правителството да се активизира, за да може поне следващата година по това време вече апартаментите ни да са санирани“, коментира Калчева.
Преди старта на реалните дейности по енергийното обновяване обаче трябва да се приключи още една процедура - изборът на фирма за Русе, която ще извършва строителството и ремонта. Това ще се случи след провеждане на обществена поръчка, за която не е ясно дали има срок.
Хората в блок „Родопи“ са взели решение единствено да санират жилищата си и да подменят дограмата си. За това те ще плащат средно между 2000 и 3000 лева на апартамент или общо 13 117 лева, а реално ремонтът им без помощ от европейския проект „Енергийно обновяване на българските домове“ би излязъл към 8000-12 000. Те отдавна са внесли и 30% от тези 13 000 лева, каквато е процедурата. По препоръка на Министерството на регионалното развитие парите са преведени в Корпоративна търговска банка, тъй като там сметката щяла да бъде облекчена от такси. Макар вкараните пари да са под 4000 лева хората се опасяват дали ще могат да си ги получат, след като стана ясно тревожното състояние на банката.