В градинката пред бившите казарми на Пети пехотен Дунавски флот по „Александровска“ вчера ВМРО откри паметна гранитна плоча, която да напомня на поколенията за Борис Сарафов и Александър Протогеров. Двамата дейци на ВМРО през 1897 г. основават русенското дружество на Българските освободителни братстви за Македония и Одринско, по-известни като Тайни офицерски братства.
В тяхна чест и по повод 111-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание воеводите направиха шествие по Главната, а наследници на патриотичната идея застанаха на стража с униформи от времето на борбите за освобождение на Македония. След заупокойна молитва за героите плочата беше осветена и пред нея бяха положени венци и цветя.
Идеята на русенската организация на ВМРО за поставянето на плочата е отпреди повече от година, но реализацията й трябваше да бъде одобрена от Общинския съвет. В първите години след Освобождението на България от турско робство Русе е естествен лидер не само в икономиката на Княжеството, но и център на изключителна активност за решаване на българския национален въпрос. Тук се създава един от първите комитети „Единство“ и излиза първият вестник за българското национално единство - „Македонец“. Особено съществен е приносът на русенските офицери от гарнизона за създаването на Тайните офицерски братства или т.нар. Българските освободителни братства.