Жена, пожелала анонимност, търпи 9 години сексуален тормоз от шефа си, без да смее да се оплаче. Историята й беше разказана от нейната приятелка Петя Филипова - „Мисис България Бюти“, в предаването „Преди обед“ на bTV. Пострадалата, която за по-лесно беше наречена Деси, преживявала стрес всеки ден, когато тръгне за работа.
Още преди 9 години започнал тормозът за нея, когато шефът й я канил в офиса си и й правил намеци за секс. Тя отказвала, а той подновявал офанзивата си периодично. Деси се оплакала на съпруга си, който работил в същата фирма. Когато съпругът отишъл да поиска обяснение, шефът го уволнил. Той бил най-високопоставения началник във фирмата, така че потърпевшите нямало на кого да се оплачат.

Освен това същият началник тормозел и други служителки. „Всички знаят, но никой нищо не предприема“, обясни Филипова. „Можете да си представите какво е. Отиваш на работа, но не знаеш какво ще ти се случи“, каза тя за приятелката си Деси, която дори посещавала психолог заради стреса.

Похотливият началник бил семеен и имал две деца. Деси не смеела да си потърси правата, за да не изгуби работата си и защото се притеснявала, че не може да си намери нова. По думите на Филипова, жената била скромна и свита и с нищо не предизвиквала мераците на шефа си. Според нея, обаче, той искал да се възползва, защото тя била много добродушна и мила и вероятно той смятал, че ще се поддаде лесно.

Адвокатът Милена Миткова обясни, че жените в подобна ситуация рядко предприемат действия. В най-добрия случай провеждат консултация с адвокат. Органът, който може да се сезира е Комисията за защита от дискриминация. Ако потърпевшата успее да заснеме натиска върху нея с телефон или друго средство, то ще бъде прието за доказателство.

Присъдите в тези случаи са глоби, които стигат до 2500 лв. Оказва се, че има още една спънка, която разубеждава жените да си търсят правата. Ако не успят да докажат тормоз, те могат да бъдат осъдени за клевета и да им се наложи да плащат сериозни суми. Повечето от тях считат, че „за едното опипване не си струва“.