Деца и възрастни, които имат плоскостъпие, вече могат да се обръщат за помощ към специалистите в  Медицински център „Медика Експерт“. Сводовете на стъпалото играят ролята на амортисьори и ако не бъдат взети мерки, провокират болки на други места по тялото след по-продължително ходене.
Проблемът с плоското ходило може да е вроден, но може да е придобит с времето под влияние на различни фактори. Например причина за плоскостъпието може да са качени килограми, вследствие на които сводовете на ходилото са паднали. Неудобните обувки също могат да доведат до плоскостъпие.
При неправилно стъпване се получава ненормално износване и натоварване на ставите на крака, което води до допълнително напрежение в гръбначния стълб. Много често в нашата практика има закономерност и връзка между гръбначните изкривявания и плоскостъпието. 95% от децата с гръбначни изкривявания имат проблеми със стъпалата и понякога една корекция на стъпалото води и до корекция на гръбначния стълб, коментира кинезитерапевтът Александър Андреев.
В помощ на хората, страдащи от плоскостъпие, специалистите по физикална и рехабилитационна медицина в „Медика Експерт“ прилагат масаж, лечебна гимнастика и апаратна физиотерапия. При тежки случаи се прави консултация с ортопед за необходимостта от оперативна намеса.