В петък ръководството на „Дунав 8806“ освободи американската баскетболистка Тиа Люис, решение, което всъщност не беше изненада. По този повод „Утро“ разговаря със старши треньора на отбора Георги Божков.

- Г-н Божков, какви бяха основните причини за раздялата с Люис?
- Първо искам да кажа, че Тиа е добър атлет и добра баскетболистка. Тя явно обаче не можа да се справи с напрежението. Не поемаше и достатъчно отговорност. Освен това играта й в защита беше голям проблем. Иначе, пак казвам, сигурен съм, че тя е добра състезателка. За да успееш обаче, трябва да имаш сърце и характер. Тя не показа такова сърце. На всичко отгоре се оказа и лабилна, неуверена в себе си. Мисля, че точно затова нещата й в „Дунав 8806“ не се получиха.
- Кога за първи път у вас се прокрадна усещането, че Люис няма място във вашия отбор?
- Няколко бяха ключовите и критични ситуации, така че решението на ръководството не е спонтанно. Не мисля обаче, че трябва вече да се връщаме назад.
- Президентът на клуба Красимир Трифонов намекна, че не е изключено „Дунав 8806“ да се раздели до края на декември и с втора състезателка.
- Не мога, а и не искам да коментирам точно сега тази тема.
- След тежката програма ви се отвори време за малко почивка. Какво следва преди мача на 11 декември срещу „Чеваката“ /Вологда/ в Русе?
- Да, имахме почивка от два дни. Днес /вчера/ се събираме обаче за тренировка.
- Изненада ли ви победата на „Мерсин“ като гост на „Чеваката“?
- Определено! В тази група се разиграха доста напредвидими мачове с напредвидими резултати.
- Споделяте ли мнението на треньора на „Ньоркьопинг Долфинс“ Йохансон, че силите на отборите в групата почти са изравнени?
- Е, чак „почти“... Смятам, че нашият отбор е доста по-назад като селекция и бюджет. Ние бяхме равностойни съперници в три мача - при домакинството на „Мерсин“, при гостуването в Швеция и при ответния двубой на шведките в Русе. Тези мачове бяха решени от отделни ситуации в рамките на много малко време.