Две премиерни постановки подготвят в Русенската опера през декември. Първата премиера е концертното изпълнение на операта „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер. То ще се състои на 12 декември и е посветено на 200-годишнината от рождението на великия немски композитор. Под диригентството на италианския маестро Салваторе Чичеро солистичните партии в приказната драма ще изпълнят Лусине Даниелян, Андреана Николова, Миодраг Йованович, Калоян Христов, Стоян Даскалов и Арсений Арсов.
Втората премиера ще зарадва почитателите на оперетата. На 19 декември в салона на Операта те ще се потопят в една от най-популярните творби на Франц Лехар „Веселата вдовица“. Режисьор на спектакъла е Орлин Драгжанов, а диригент ще бъде Владимир Бошнаков. В постановката участват Теодора Чукурска, Стоян Стоянджов, Даниела Василева, Йордан Христозов и други, в спектакъла отново има роля Илия Деведжиев.
Балетът ще покаже друго любимо класическо произведение - „Лешникотрошачката“ на Чайковски. Спектаклите са на 8 декември от 16 ч, на 9-и от 12 ч и на 21-ви от 19 ч в салона на Операта.
Четири са симфоничните концерти, които ще зарадват меломаните. На 4 декември в зала „Филхармония“ японецът Шуничеро Маруяма ще дирижира увертюрата „Ромео и Жулиета“ и Шеста семфония на Чайковски, на 11-и пак там солисти на Русенска филхармония и девическият камерен хор на Националното училище по изкуствата ще изнесат камерен концерт с творби на Марчело, Чимароза, Добри Христов и други композитори. На 17-и във „Филхармония“ ще звучи концертът от филмова музика, а на 27-и пианистката Божена Петрова ще представи от 18 ч в зала „Опера фоайе“ своя програма с произведения на Мусоргски, Бетовен, Александър Владигеров.
Още две бляскави събития ще привлекат вниманието на публиката. На 13 декември от 19 ч в Доходното здание е гала концертът Un amore cosi grande на тенора Калуди Калудов заедно с Русенска филхармония. Диригент на програмата с популярни канцонети от Биксио, Де Куртис, Леонкавало, Бизе, Маскани ще бъде Найден Тодоров.
А в Коледния концерт на 23 декември от 19 ч в зала „Филхармония“ приятният сюрприз ще бъде участието на джаз певеца Васил Петров.