Тютюнопушенето след диагностицирането на рак съществено увеличава риска от смърт на пушуча. До този извод достигна група изследователи, публикували резултатите от своите изследвания в списание Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

В съобщение на Американската асоциация за изследвания в областта на онкологията се казва, че тези, които са пушели преди и са продължили да пушат след откриването на онкологично заболяване, са изложени на по-висок риск /с 76%/ в сравнение със заболелите, отказали се от вредната привичка след поставянето на страшната диагноза.

При пушачите с рак на пикочния мехур вероятността от смърт нараства 2,95 пъти, с рак на белите дробове - 2,36 пъти, с рак на дебелото черво - опасността от смърт се повишава 2,31 пъти.

Тези резултати показват колко важен е отказът от тютюнопушене при откриването на рак. Един от авторите на изследването, епидемиолога Ли Тао от Института за борба с рака в Калифорния заявява, че тези данни опровергават мнението на редица болни и лекари, според които няма смисъл от отказа от цигари след като вече е диагностициран рак.