Иван Христов и Андрей Арнаудов са приятели от деца, израсли са и живеят в София. Едва 20-годишни, застават на тв екрана като водещи със свое авторско предаване - "Сблъсък". След като Би Ти Ви го забелязва в кабелната тв "Ден" и ги кани в своя ефир, продуцентската им компания "Междинна станция" постепенно се разраства. Двамата са водили и правили всякакви тв форми - големи музикални формати, тв игри - "Това го знае всяко дете", "ВИП Данс", "Станция "Нова". Дори и медицинско предаване.
Сега са 34-годишни, работят за Тв 7, копродуценти са и на "Всяка неделя" по Нова тв заедно с Кеворк Кеворкян.
Андрей Арнаудов живее с красивата актриса Надя Иванова. Иван Христов е с тв водещата Ирина Тенчева. Той има дъщеря Ава от първия си брак.


- Защо спирате да водите авторското си предаване "Сблъсък"? Обикновено продуцентите сменят водещите, когато нещо не върви. В случая обаче сте и продуценти, защо махате водещите?

Андрей Арнаудов: Имаме достатъчно големи планове за следващата година. Ако водим и "Сблъсък", ще ни дойде в повече. Освен това искаме да дадем нов живот и нова посока на предаването. Това ще се случи с избора, пред който ще изправим зрителите в следващите няколко седмици - накъде да тръгне предаването.

"Сблъсък" е форма, която се е доказала през годините, даже е едно от малкото неща, които не сме откраднали ние от чужбина, а нас са ни крали. Такова предаване има и в Хърватска, и в Сърбия. Даже съм чувал, че и в малка телевизия в Италия, но за там нямам доказателства. Предаването е форма и не е задължително да го водим ние.

- Няма ли сантимент у вас, не ви ли е мъчно?

Иван Христов: Не ми е мъчно, защото предаването продължава да съществува. Иначе има сантимент. Дори се замислям кой кое създаде - "Сблъсък" ли създаде фирмата "Междинна станция", или тя - "Сблъсък"?

- Какво си отговаряте на този въпрос?

Иван: То е преливане, баланс, двете неща не могат да бъдат разделени. "Сблъсък", който много обичаме и създадохме преди 13 години, е основната причина сега да сме сред трите най-добри продуцентски компании у нас, "Междинна станция" да трупа повече отговорности върху себе си, все повече телевизии да се доверяват и все повече зрители да харесват нейната продукция. И дори да не ме е срам да говоря за моята фирма в трето лице, защото тя е достатъчно независима и голяма.

- Догодина компанията ви има юбилей, навършва 15 години.

Андрей: 2014-а ще е много интересна, защото имаме много празници. 14 години "Сблъсък", 15 години "Междинна станция" и за съжаление двамата ставаме по на 35.

- Кой ще ви замести навръх юбилейната ви година? Визитната ви картичка все още е "Иван и Андрей от "Сблъсък".

Иван: Така се представяме и по телефона.

Андрей: Ще дадем право на избор на зрителите.

Иван: В страницата на "Междинна станция" във фейсбук има много интересна статистика, според която около 40% от хората гледат телевизия и сърфират в интернет едновременно. Нашата страница във фейсбук е една от най-популярните сред медийните страници. Затова ще дадем възможност на зрителите да изберат онлайн новия водещ.

- Той ще е един, така ли?

Иван: Да, защото трудно се намира водещ, а двама, които да работят в синхрон, е невъзможно. Ето, на мен се паднаха нескромните самохвалебствия, но поотделно не сме нищо особено. Фактът, че сме двама и все още не сме се скарали, е единствен и неповторим в страната.

- Кои са кандидатите за водещ?

Андрей:
Това е единственото, което искаме да запазим в тайна. На 22 декември, когато ще водим за последен път, ще ги обявим. 4 човека ще водят 4 поредни издания. "Сблъсък" е по два пъти на уикенд, така че ще ги видим за 2 седмици.

- Какви са големите ви планове за догодина, заради които слизате от екрана?

Иван: Две големи неща. Едното е "Къртицата: Разтърсване", която ще бъде още по-екстремна от първата част. Всеки ден ще бъде борба за участниците, които едва ли не ще се борят за прехраната си в базата. Вече сме започнали да изграждаме две бази - една, в която ще живеят, и една арена, в която ще са битките на живо. Изненадата ще са неочаквани и много популярни хора, които ще участват.

- Защо има такъв наплив към "Къртицата"?

Иван: Защото това е ново поколение на риалити форматите. Това е предаване, което вкарва в себе си елементи от всички останали и дори вдига летвата още по-нависоко. За 3 месеца кара хората да минават през такива изпитания, каквито не биха имали и в три живота подред.

Андрей: Включва в себе си и детективски елемент. Има много тънък баланс между индивидуалното и груповото състезание и издирването на този, който саботира. Предаването е малко по-сложно от познатите риалити програми у нас. Затова до средата на първия сезон имаше много хора, които не го и разбираха. В началото дори и ние не го разбирахме. Но когато успяхме да го покажем сравнително успешно с първия сезон и зрителите го разбраха и загледаха, сега вече се е наложило като марка и е много по-лесно да се продаде вторият сезон.

Иван: Още по-разпознаваемо и лесно приложимо се оказа у нас, защото въпросът за предателя е сред топ 3 на темите в българската действителност. А тя е в основата на "Къртицата". Това е казано с усмивка, защото предателят в шоуто е част от играта. Предателите в живота са много по-жестоко нещо.

- Кой е вторият ви проект?

Иван: Общият слоган за 15-годишнината на нашата фирма е връщането към себе си. Още в началото със "Сблъсък" показахме, че фирмата ни ще се занимава с иновативни продукти и много разнообразни. Не се сещам за нещо, което не сме правили като продукция с изключение на сериали. Преди 13 години "Сблъсък" беше суперново и неочаквано нещо. Сега не е много по-различно от всички останали, защото от сутрешен блок до късни новини канят по двама, които да се скарат.

Андрей: Не сме правили сериали, защото има 2-3 фирми, които са се специализирали в това, напреднали са и ще е трудно да ги стигнем. От друга страна, дори и в най-големия бум на сериалите преди 2-3 години аз съм вярвал, че те няма да продължат дълго.

- Защо?

Андрей: Защото себестойността на една серия е твърде висока. Риалититата се изплащат по-добре и резултатите го показват. Ще видиш, че телевизиите ще правят все по-малко сериали, помни ми думата.

- Сериалите не са ли част от дългосрочното планиране за развитието на една телевизия?

Андрей: Какво дългосрочно има в един сериал, който излъчва 12 серии и пълни 12 часа за цял сезон, докато едно риалити е 90 часа и ще ти изнесе целия сезон.

- Какъв е вторият голям проект за догодина?

Андрей: След Нова година ще представим чисто ново предаване, но трябва да си доизясним още малко неща покрай него. Все още работим по концепцията му, пробваме, снимаме разни неща.
Огледа ли се човек, вижда огромна многотия от предавания, лица и послания. Затова ще трябва да се търсят абсолютно нови тв форми, защото хората искат някаква алтернатива от съдържание. Очевидно е, че има нужда от нови неща, защото не може токшоуто да е единствената форма, с която да общуваш със зрителите.

- Защо има толкова публицистичните предавания по всички телевизии? В събота и неделя са от сутрин до вечер.

Иван: Всяко нещо в България е така. Един като направи сполучлив пиано бар, след 3 месеца се появяват 35 пиано бара в София. Някой като направи сполучливо фолк заведение, извика всички мутри и силиконки в него,

след 3 месеца се
отварят още 35 тежки
мутренски заведения


Андрей: Може и ние отчасти да сме дали тон за това, защото "Станция Нова" още по Нова тв започна да се излъчва по 8 часа.

- В нестабилните дни, в които живеем почти година, зрителите не търсят ли повече публицистика?

Иван: Напливът, от една страна, е заради обстановката, от друга, защото е модерно, от трета, защото е по-евтино. Все пак имаш едно бюро и една глава, която говори. Виж, че в САЩ има пет човека, които можем да споменем като национално известни публицисти. У нас сигурно има 25. Ако погледнем и по всички кабелни телевизии, стават 250. Т.е. този стил на работа трябва да бъде запазена марка на 3-ма - 4-ма души, на най-добрите. Г-н Кеворк Кеворкян безспорно е най-добрият.

- "Всяка неделя" ли е най-евтиното ви предаване като разходи?

Андрей: "Всяка неделя" е нещо, с което трябва да се гордеем всеки ден, че сме имали досег с него. Тя е много по-голяма от нас. Действително всичко, което го има по другите предавания, той го е правил през 1979 г., 1982-а, 1984-а. Някой представя уж чисто нова рубрика, а той я е правил преди 20 години.

Иван: Той е изключително подреден. Пази си всички видеа и всички сценарии.

Андрей: Дори и на нас ни се е случвало да умираме от щастие, че ще показваме нещо. Той ни води в една стая и ни показва: "Това съм го правил еди-коя си година" и дори се е казвало по подобен начин. С Иван се улавяме, че въпреки че сме само на 34 години, и на нас са ни дежавю много неща.

- Кеворк Кеворкян научи ли ви и вие да сте подредени?

Андрей: Той (посочва Иван) е много по-подреден от мен, по-педантичен. Ако видиш неговия таблет как изглежда и моя, единият е като нов, а другия все едно всеки ден го хвърлям в кофата за боклук и скачам върху него. Аз съм хаотичен, закъснявам, успивам се.

Иван: Това, че г-н Кеворкян е подреден, е най-малкото от безбройните му перфектни качества и ни учи на много неща.

- Карал ли ви се е?

Андрей: Е, понякога.

Иван: На мен ми се кара скоро така, както баща ми не го е правил. 25-30 минути. Но и това ми е приятно дори. Като цяло се държи много добре с нас. Извежда ни по ресторанти, плаща ни сметката.

- Как възприемате протестите?

Андрей: Напоследък стана много модно да разбираш от политика, стана като през 1990 година. И г-н Кеворкян възкликна същото, след като

обсадиха студиото
в парк-хотела,
когато Станишев му беше гост


Имаше едни 12-13 години на оздравяване в България, в които хората все по-малко се интересуваха от политика. Имаше нормален спад, който следва логичния ход на общество, което уж оздравява.
След като всеки калъф започна да коментира политиката, аз, който от връстниците си съм бил човекът, който най-много се е интересувал от политика, сега съм тотално изгубен. Който трупа мъдрост, трупа мъка. Не симпатизирам на никого, не съм против никого, апатичен съм.

- Как се отнасяте към националистическите движения, които никнат у нас?

Андрей: Аз съм националист. Винаги съм бил привърженик на идеята ВМРО, но това не означава, че на изборите съм гласувал за тях. Ако си социалист, трябва да си от БСП. По същия начин, ако си националист, автентичната партия е ВМРО, не "Атака" или който и да е друг. Това е различно обаче от съществуващите в момента партии, в които мога да не харесвам много неща.

- Как ще коментирате няколкото различни националистически организации?

Андрей: Не мисля, че ако има 14 социалистически партии, на някой социалист ще му хареса. Не това е пътят. Винаги съм казвал, че ако не се къпеш, имаш кубинки и гаден стар "Бомбър" (модел яке - б.а.), това не те прави по-добър патриот.

- Опасно ли е това, което се случва?

Андрей:
Всяко нещо, което отива в крайност, е опасно. Тъй като все пак съм националист, в мен се бият различни емоции, но от житейския опит, който съм натрупал, знам, че крайностите не са полезни.

- Г-н Христов, вие по-уравновесен ли сте?

Иван: Това са процеси, които за нас са нови и странни, тъй като току-що влизаме в Европа. На Стария континент се случват от десетки години. Навсякъде има такива националистически изстъпления, в Гърция дори има фашистка партия, която е в парламента.
Аз по-скоро смятам, че всяко чудо е за 3 дни. За мен по-големият проблем е, че тази нестабилност е симптом на нещо, което е по-дълбоко. То е, че

хората не си обичат
страната


Това е причината, заради която българите в чужбина се претопяват и след 2 години забравят, че са българи. А гърци, турци, ако щеш и роми, си обичат етноса и страната. Не знам защо е така, но за мен това е големият проблем.
Има една вселенска справедливост, която рано или късно винаги се балансира. Проблемът е, че тя рядко може да се прояви в рамките на един човешки живот.

Андрей: "До 50-60 години всичко ще се оправи" - това е любимият ни цитат от Део.

- Доволни ли сте от продуцентския пазар у нас?

Андрей: Телевизиите ако са добре, и ние, продуцентите, сме добре.

Иван: Има нещо, на което искаме хората да обърнат внимание през това интервю. То е, че малко фирми има, да не кажа, че не се сещам за нито една, които да са запазили прекрасни отношения с всички свои работодатели. Ние без видими причини напуснахме Би Ти Ви преди 5 години. Запазихме прекрасни отношения с тях. Отидохме в Нова тв, работихме там 3 години, напуснахме я, запазихме прекрасни отношения с Нова тв. Сега работим за Тв7. Разделите в България обикновено са с голям скандал, едва ли не завинаги.
Също така не се сещам за друга фирма, която да има двама абсолютно равнопоставени ръководители.

- И двамата вече избягвате да говорите за личния си живот, защо?

Андрей: Нямам фикс идея да крия личния си живот, но не ми е и интересен да го показвам. Не виждам смисъл. Не ми се обяснява повече какво ми се случва.

- Г-н Арнаудов, поддържате ли връзка с бившата си съпруга - сръбкинята Даниела, която вече има и дете?

Андрей: Много съм щастлив за това, че има дете. Пожелавам всичко най-хубаво. Нямам лоши чувства към никоя жена, с която съм бил и това не го казвам заради интервюто.

- Ще се жените ли скоро?

Андрей: Жененето не е за мен. Ако се случи, окей, но не е в топ 20 на мечтите ми.

- Отново сте заедно с бившата си приятелка Надя - тв водещата на предаването на БНТ "Елит". Защо се върнахте към старата си любов?

Андрей: Всичко се случва така, както трябва да се случи.

- Жените до вас не ревнуват ли, че двамата сте толкова близки и все заедно, повече, отколкото с тях?

Иван: Не, защото приемат за даденост, че като вземат единия, вземат и другия.

- Какво ще правите на Коледа и Нова година?

Иван: Аз не можах да се ориентирам да отида на екзотично място. Затова ще остана абсолютно цялата Коледа и Нова година в София. Тогава тя се превръща в най-хубавото място, защото всички отиват някъде, София ще се изпразни и ще бъде бяла и красива.

- С кого ще празнувате?

Иван: Ще бъда със семейството си - с Ирина и трите деца. Моята дъщеря Ава също ще е с нас. Ваканциите ги делим наполовина. Примерно от 14 дни ваканция 7 дни ще е при нас.

Андрей: Аз ще си изключа телефона и ще замина надалече след Коледа за 10-ина дни.

- Какво си пожелавате за Коледа?

Иван: Скучно е, но си пожелавам здраве и увереност да правим нещата, които правим, добре. Когато човек си вярва, излъчва специфични вибрации, така че и другите започват да му вярват.

Андрей: Аз ще кажа нещо по-глобално. Тази страхотна истерия не може да продължи толкова дълго. Според мен през 2014-а тя ще приключи и нещата ще се успокоят.