Електрическата китара, на която Боб Дилън свири по време на историческия си концерт в Нюпорт през 1965 г. беше бъде продадена на търг в Ню Йорк за 965 000 долара, съобщиха от аукционната къща "Кристис".

Става въпрос за инструмент от модела Фендер Стратокастър (Fender Stratocaster) от 1964 г., който бе продаден с оригиналните си струни.

Музикалните историци припомнят, че Боб Дилън е най-голямата очаквана звезда на фолк фестивала в Нюпорт през 1965 г. Ден преди да излезе на сцената той научава, че един от организаторите е направил презрителен коментар за електрическите китари. Дилън набързо прави репетиции и с няколко музиканти от Paul Butterfield Blues и той излиза с електрическа китара на сцената. Изпълнението на Дилън, който тогава е на 24 години обърква тотално запалените му фенове, които го освиркват от началото до края на трите изпълнения. Дилън дотогава е известен със своите песни и хапливи текстове, изпълнени традиционно с хармоника и акустична китара. Тогава Дилън губи стари почитатели, но завладява нова аудитория.

Китарата и текстовете са останали в частен самолет, използван от Дилън и бандата му в Нюпорт през следващия месец и били запазени от пилота на самолета.

Дилън дълго време мълчи за историята около съдбата на китарата и на подхвърлянията, че не знаел какво да прави с нея. Едва по-късно той признава автентичността й и приема, че тя се продава.

В продължение на 50 години китарата Фендер Стратокастър е била притежание на Доун Питърсън, която е решила да я продаде на търг, след като в телевизионно предаване разбрала,че цената на инструмента е около 50 хил. долара. Сега "Кристис" очакват повече. /БГНЕС

На снимката: Фендер Стратокастър от 1965 год., на която е свирил Джими Хендрикс.