Старши треньорът на „Дунав 8806“ Георги Божков каза в прав текст на пресконференцията преди мача с „Ньоркьопинг“, че през зимата със сигурност ще има освободена състезателка. Като дипломат той не спомена никакво име, но по всичко изглеждаше, че фаворитът за раздяла се нарича Тиа Люис.
Американката даже не дочака коледните празници и от вчера вече не е част от отбора.
„Прекратяването на договора й е факт. Тя ни разочарова с представянето си“, съобщи официално президентът на клуба Красимир Трифонов и допълни, че не е изключено да се стигне до раздяла и с друга състезателка
Люис остана извън състава за шампионатния мач срещу „Левски“, а доверието, което получи срещу „Долфинс“ бе изразително скромно - 4 минути игра!
Лишаването от услугите на чужденка, която по принцип трябва да надгражда класа, означава преливане на чашата на търпението. Освен това, доколкото ни е известно, визитката на Тиа тежи вече с един бърз провал в израелското първенство.
Отваряме една скоба. Ангажирането на чужденци у нас е сложна работа. Май най-добре я описа старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов: „Ами селектирахме играчите по клипчета! Няма такава селекция като нашата! Бъркаш в торбата и не знаеш какво ще извадиш - дали Марадона или шестия му братовчед!“. Вярно, Младенов говори за футбол, но в баскетбола положението не е много по-различно. Затваряме скобата.
В „Нефтохимик“ пък ротират чужденки по всяко време на годината - докато едната си тръгне, веднага пристига друга. Все пак челният опит принадлежи на Елена Станкова, която изневиделица доведе през миналата година в „Хасково“ 3-4 американки. Тези момичета играха по няколко мача и пак така скоропостижно поеха в пакет отвъд океана. 
Ако се съди по играта на други баскетболистки, много е вероятно „Дунав 8806“ да се раздели с втора състезателка. Като основна претендентка за тази неблагодарна участ се очертава Каролин Тюрен.
„Утро“ написа хубави думи по неин адрес, защото по всичко изглеждаше, поне в началото, че швейцарската националка има качествата да връзва играта на отбора като алтернатива на Зорница Костова. Комплиментите бяха след стартовия й мач срещу „Рилски спортист“. И дотам! Какво й стана, че ритна така назад, само тя може да каже. Факт е, че представянето й върви надолу, надолу и все по-надолу, за да стигне дъното в мача срещу „Ньоркьопинг“. Да играеш 35 минути с достатъчно вече международен опит зад гърба си и срещу името ти да стои коефициент за полезност 1 в мача срещу „делфините“, изглежда най-малкото озадачаващо. Не върви и оправданието, че треньорът ти е дал малко време за адаптация и нищожни игрови минути.
Какво да кажем за Шанте Еванс. Цялата й същност, физика и излъчване подсказват едно - борба! Друг е въпросът какви са ползите от тази борба. Мачът срещу „Долфинс“ въобще не бива да се разглежда като генерален и единствен тест, защото Шанте далеч не игра за първи път така разпиляно и на моменти направо странно.   
Една Жаклин Златанова, коята образно казано, вчера захвърли патериците след тежка операция и възстановяване, бързо показа солидните си баскетболни аргументи. Не че е в блестяща форма, но веднъж-дваж почна с по няколко минутки, за да си спечели почти от раз място в титулярната петица. Радостина Димитрова пък бе почти безпогрешна при първото си включване в мача. И тя идва от „болницата“!
Дали пък препъникамъкът пред чужденците наистина не се нарича културен шок и трудно вграждане в съвсем нова среда? Възможно е, но в случая става въпрос и за характер. Всеки професионален спортист трябва да си даде сметка къде отива, какво го чака, дали може да се справи. Такъв проблем не бива да стои поне пред „наше“ момиче като сръбкинята Таня Чиров, чиято лоша форма се вижда и от последния ред в залата.
Като се сетим за Латаша Байърс, Ейдриен Джонсън и озарените от светлина особено лица на Валя Воронова, Шарел Алън, Аманда Джонсън, Кристина Сантяго, Мерике Андерсон! На този фон Тиа Люис изглеждаше като изкарана на терена под дулото на „Калашников“. Нейната работа не е да сее усмивки, разбира се, но доста често външният вид е отражение на вътрешното състояние. 
Не бива де се допуска и за миг, че клубното ръководство не се грижи еднакво и както винаги за абсолютно всички баскетболистки. Напротив - хората, посветени в стила на работа в „Дунав 8806“, знаят колко много се прави в това отношение от президента на клуба Красимир Трифонов, от Свилен Иванов, Георги Божков, от всички! Екипът работи така, че момичетата да мислят само и единствено за баскетбол.
Публиката също - вече толкова години - не си позволи в нито един момент да обижда или да освирква която и да е състезателка. Напротив - тя е готова да окуражава бурно „деца“ като Любомира Тодорова, камо ли да се дистанцира по някакъв начин от продукцията на отделни баскетболистки.    
Дали пък не грешим с нетърпеливото очакване за низ от звездни игра и мачове, които винаги преливат от шоу в шоу? Дали тези момичета наистина не се нуждаят от още време, за да избухнат и разкрият, че всъщност могат много повече?
А възможно ли е просто да сме се пораглезили, защото свикнахме на почти непрестанните дунавски баскетболни фиести?
Едва ли, щом Божков съобщи вече за баскетболистка „Х“, която си тръгва. Ще я последва ли някоя от доскорошните й съотборнички и ще има ли нови попълнения през зимата, предстои да видим.