От Националния осигурителен институт (НОИ) са удължили срока за подаване на заявления за смяна на сметката и банката, по които пенсионерите получават пенсиите си. Желаещите ще могат да направят това до 4 август (включително).
Срокът се удължава заради ситуацията с КТБ и „Креди Агрикол", заради която има възможност пенсиите на редица хора да останат блокирани в банките.

При подаване на заявления за смяна на банката до края на работния ден на 4 август, пенсиите на лицата ще се изплащат чрез новата заявена банка още от месец август, съобщават от НОИ.

Те напомнят, че за промяна на банкова сметка се подават заявление до териториалното поделение на института, което изплаща пенсията, заедно с копие от документ на банката с номера на новата банкова сметка на титуляра.

Лицата, които искат да получават пенсията си чрез пощенска станция, следва да подадат в съответното териториално поделение на НОИ заявление за изплащане на пенсията, като представят лична карта или удостоверение за регистрация по настоящ адрес.