Новата 20-процентна такса върху приходите, която трябва да плащат производителите на ток от слънце и вятър, е последният удар срещу соларните централи, след който едва ли вече някой ще посегне към този бизнес. Това заяви за „Утро“ собственик на първата в Русе фотоволтаична централа Станислав Джамбазов. Пет години след като инвестира 700 000 евро, за да направи модерното съоръжение на покрива на „Зита Русе“, той е убеден, че няма да доживее да дочака печалба от вложението си.
„В момента централата работи за държавата и за банката, но не и за мен. Сега с тази нова такса ще работи още повече за държавата и доста по-дълго време за банката, тъй като кредитът ще трябва за пореден път да бъде преструктуриран. Как да печеля, като за всеки 10 000 лева продажби, трябва да платя веднъж 20% ДДС, а после още 20% такса? Вече съм загубил всякаква надежда, че някой ден тази централа ще храни мен или децата ми“, каза Джамбазов.
Предприемачът е един от първите, реализирали проект за изграждане на фотоволтаична централа, още в далечната 2008 г. Тогава този бизнес е на гребена на вълната, всички говорят как трябва да строим повече зелени енергийни мощности и държавата обещава огромни стимули и гарантирани високи цени.
На практика обаче нещата се оказват доста различни.
Първо „Е.он“ две години измисля бюрократични пречки, за да не присъедини централата към мрежата си (понеже тогава преференциалната цена се плащаше от електропреносното предприятие).
Джамбазов е принуден и да регистрира нова фирма „Зита Солар“, в която да прехвърли електроцентралата. А през това време лихвите по кредита текат и той ги плаща с приходите от другия си бизнес.
Когато тази пречка е преодоляна след промяна в закона и централата най-после започва да произвежда и продава ток, се появява нов проблем и то още по-голям - оказва се, че държавата е разрешила да се построят твърде много ВЕИ, а сметките за преференциалните цени по тях трябва да се плащат от данъкоплатците, които излизат на улиците заради високите сметки за ток.
След което махалото тръгва наобратно. Затова че някой в държавата и институциите не си е направил сметките, виновни излизат „алчните“ предприемачи. Така започват санкции срещу собствениците на фотоволтаични и вятърни електроцентрали, на два пъти им намаляват изкупните цени, въвеждат нови такси, а сега и допълнителен 20% налог върху приходите.
„Оказа се, че подписан договор с държавата не означава нищо, тя може да променя условията по него както си реши, а аз не мога да направя нищо. Как да си правиш бизнесплан, като условията се променят постоянно. Всички политици говорят как ще подкрепят малкия и средния бизнес, но подкрепата им си остава само на думи. Унищожиха един от най-светлите бизнеси, при които няма как да скриеш оборот и да излъжеш нещо. Ако някой ми каже сега че тръгва да строи ВЕИ, ще го помисля за излязъл от лудницата“, споделя с болка Джамбазов.