Солистът на Русенската опера Венцеслав Анастасов се завръща към дебютната си роля на сцената на оперния театър в родния си град. На 30 юли баритонът, пожънал аплодисменти в цяла Европа и други държави по света, ще влезе отново в костюма и в характера на един от най-любимите оперни персонажи - Фигаро в „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини. Спектакълът започва в 19 ч в салона на Русенската опера. 
Два дни по-късно Венцеслав Анастасов ще участва и в другата русенска постановка - „Отело“, с която ще бъде поставена финалната точка на тазгодишното издание на летния фестивал „Сцена край реката“. На 1 август от 20 ч публиката ще види на сцената на Летния театър „Отело“ на Джузепе Верди, в която Анастасов пее партията на Яго. Така той приключва един изключително активен и наситен творчески сезон. Преди дни той направи впечатляващ дебют в ролята на Жерар от операта „Андре Шение“, а през юни участва в суперпродукцията на операта „Турандот“, дирижирана от Зубин Мета, в рамките на Средиземноморския фестивал във Валенсия. Непосредствено след трите спектакъла Венцеслав Анастасов партнира на Андреа Бочели в същата опера, отново под диригентството на Зубин Мета, този път в запис на DECCA.
В „Севилският бръснар“ на Росини участват също Теодора Чукурска, Пламен Бейков, Георгиос Филаделфевс, Калоян Христов, Йоланта Николаева, Владимир Попов, оркестърът и хорът на Русенската опера, диригент ще бъде Антъни Арморе.
В драмата „Отело“ русенската публика ще види една нова Дездемона - ролята е дебютната за солистката Владислава Гарвалова. В партията на Отело гостува младият тенор Даниел Дамянов, който е завършил богословие във Великотърновския университет, а за оперната сцена се подготвя като частен ученик. Георгиос Филаделфевс ще бъде в ролята на Касио, Петя Цонева - Емилия. Участват още Александър Баранов, Евгени Ганев, Стоян Стоянджов, Стефан Пенчев и др. Диригент Салваторе Сисеро, режисурата е на Бойко Богданов, сценографията - на Вячеслав Парапанов, а костюмите - на Иван Савов.
След финала на „Сцена край реката“ на оперните артисти и музикантите предстои кратка почивка, след което те ще се включат в традиционните Моцартови празници в Правец. В програмата им е включен и музикално-театралният спектакъл „Моцарт и Салиери“ по творбата на Александър Пушкин и музиката на Римски-Корсаков. В естетския колаж от музика и драма на именитата режисьорка Бина Харалампиева участват оркестърът и хорът на Русенската опера, а ролите на Моцарт и на Салиери се изпълняват съответно от Калин Врачански и Асен Блатечки. След премиерата в Правец спектакълът през есента ще гостува в Русе, увери директорът на операта Найден Тодоров.