Трима полицаи са арестувани за побой по време на работа, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по БНТ. По данни на Лазаров служителите на реда са се отклонили от маршрута и са нанесли побой.
"„Превишили са си правата. По време на работа са се отклонили от маршрута, отишли са и са нанесли побой над лицето. Състоянието на пострадалия не е добро. Провеждат се съответните процесуално-следствени действия”, обясни главният секретар. Той посочи и причината за престъплението - лични отношения. Служителите се намират в столично управление на полицията, подчерта Лазаров, като отказа да даде подробности. 

Лазаров коментира и изнесения вчера одитен доклад на Сметната палата, обхващащ финансовото управление на МВР за периода от 01.01.2010 г. до 31.05.2013 г., който беше възложен с решение на 42-то НС и от който стана ясно, че СП съставя 60 акта на зам.-министри на Цветан Цветанов.

"Аз самият съм изумен от тези резултати, които са получени вследствие на одита, който е извършен и не искам да акцентирам върху това, че служители на МВР са придобили съответните жилища, ако това е станало по съответния регламентиран ред. Притеснителното е друго – как са харчени парите на данъкоплатците и парите, които са предназначени за българската полиция. Това е за мен акцентът", заяви главният секретар. Лазаров уточни, че са взети мерки тези практики, които явно се оказват, че не са най-добрите, да се отстранят. Не ми е известно как се дават ведомствени жилища. Не ми е известно откакто министър Цветлин Йовчев е вътрешен министър да са давани ведомствени жилища, заяви комисарят.

Ако някой смята, че може да осъществява "чадър" значи е сбъркал времето, мястото и събитията. Нормативната база и организация на работата в МВР в момента не дават такива възможности, категоричен е Светлозар Лазаров.

На въпрос дали е правено разследване за депутата Георги Марков, който се отцепи от ГЕРБ, главният секретар на МВР заяви: "Не ми е известно да му е свален имунитета, за да му е правено разследване. Това са явно някакви стари неща – преди да стане депутат", уточни Лазаров.

Миграционният натиск е овладян, кризата е овладяна, от вчера имаме и добри новини от Брюксел, отбеляза още той. Според Лазаров, в момента, в който се направят Домове от закрит тип, на практика ще се реши много от проблемите, на които сме свидетели в последно време с бежанците. Решението за реадмисия, което ще задължи Анкара да приема обратно гражданите на трети страни, проникнали нелегално през нейна територия в държани от ЕС, също ще окаже сериозно влияние в положителна посока, отчете Лазаров.

Той коментира още, че драстично е намален и броят на обектите, спрямо които се прилагат специално разузнавателни средства в сравнение с други периоди. Въпреки че бюджетът на ведомството за 2014 година е намален, Светлозар Лазаров съобщи, че в резултата на реформата в МВР от 1 януари полицаите ще бъдат с по-високи заплати, и то с над 5%. Съкращения в администрацията има, но Лазаров отказа да каже какъв е процентът на съкращенията.