Всички двустранни споразумения за изграждането на газопровода "Южен поток", сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, нарушават европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени.

Това заяви пред Европейския парламент Клаус-Дитер Борхард, директор по енергийните пазари в Европейската комисия, предаде сайтът EurActiv.

Той заяви, че ЕК е разгледала междуправителствените споразумения и е стигнала до заключението, че нито едно от тях не е съобразено с европейските закони.

"Поради тази причина ние казахме на тези държави, че те имат задължения според европейските договори или договорите на енергийната общност и трябва да поискат от Русия предоговаряне, за да отговарят тези споразумения на европейското законодателство", добави той.

Затова преговорите по изграждането на тръбата трябва да започнат буквално от нулата. Руското енергийно министерство вече е сезирано по случая. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил специално писмо в Москва.