Старши треньорът на „Дунав 8806“ Георги Божков смята, че точно сега отборът има най-голяма нужда от силна подкрепа. Той говори в навечерието на днешния домакински двубой от турнира ФИБА Еврокъп срещу шведския „Ньоркьопинг Долфинс“. Срещата е от 17.30 часа.
„Ясно е, че се намираме в криза, че отборът ни не е в добро състояние и който го обича, трябва да го обгради с доверие. Гостенките са атлетичен, балансиран и много силен като физика тим. Те ще бъдат мотивирани допълнително, защото имат две победи и всички шансове да излязат от групата. Факт е, че играят по-добре като гостенки, отколкото като домакини. Предвид формата на отбора ни всяка една наша баскетболистка трябва да намери личната си мотивация. Длъжни сме да открием слабите места на „Ньоркьопинг“, ако искаме да стигнем до победа“, заяви Божков.
На въпрос от „Утро“ какви са ползите и минусите от участието на „Дунав 8806“ в евротурнирите, той отговори: „Играем в този турнир пряко силите си. Съперниците в нашата група са много далече като организация, бюджет, селекция, да не говорим, че навсякъде ни посрещаха в прекрасни многофункционални зали. Не знам с какво око ще погледнат към нашата зала! УС на клуба и лично аз почваме да се замисляме за смисъла на участието ни в Еврокъп, защото, първо, този формат на ФИБА трябва да се промени. Не съм съгласен отборите да бъдат разделени на Запад и Изток. Ако форматът се промени, може и да участваме наново, но при старата схема предпочитаме да се включим в алтернативен турнир, какъвто би бил Балканската лига с два български отбора, два румънски, два турски и още два от региона“, каза Божков и допълни, че вече са правени сондажи за регионален международен турнир с румънския „Сфънту Георге“, който също мисли да се откаже от евротурнирите.
Спортно-техническата полза от еврокампанията била трупането на опит. Така например след мачовете в Европа отборът играел по различен начин в нападение. Защитата обаче на този етап не била на ниво и върху нея трябвало да се поработи доста. Той изрази надежда, че отборът ще възвърне формата си след Нова година, като надеждите му били свързани най-вече с възраждане на Таня Чиров, Жаклин Златанова и Радостина Димитрова.
„Жаклин се върна малко предсрочно в игра постепенно навлиза във форма. Радостина вече тренира наравно с другите момичета. Трябва да я подкрепим, защото всеки мач за нея ще е много важен. В началото ще играе по 3-4 минути, докато се възстанови напълно“, посочи Божков.
Той разкри, че капитанката Зорница Костова може и да не играе в мача днес.
„Зори игра със здравословни проблеми и срещу „Левски“, а след този двубой е на легло. Става дума за някаква вирусна инфекция. Сега се лекува с антибиотици, но не съм оптимист, че ще е в състояние да излезе на терена“, каза Божков.
Когато „Утро“ го попита дали мисли за зимна селекция, той отговори утвърдително. И добави: „Ще има и освободен човек“, без да цитира за коя състезателка става дума.