Много сериозен и много тревожен проблем - най-важното е сега да направим един анализ защо имаме такива резултати, в МОН от известно време се разработва и една нова стратегия за намаляване функционалната неграмотност на българските деца.

Това заяви образователният министър Анелия Клисарова по повод слабите резултати от изследването на грамотността на 15 г. ученици след участието си в кръгла маса в ТУ по теми на висшето образование, връзката му с бизнеса и иновациите в IT технологиите.

Моето мнение е, че децата могат да решават задачи, справят се с формулите, но не могат да ги прилагат в живота, в практиката или просто не сме ги научили достатъчно да мислят, продължи тя. В тази връзка особено място ще има законът за средното образование, защото той дава възможност за нови учебни програми. В тях трябва да залегне мотивираното творческо мислене на децата - да могат да правят анализ, да ползват текст, да правят изводи, да правят заключения, да бъдат комуникативни, да бъдат предприемачи, изброи тя. Или знанията, които придобиват в училище да ги реализират в живота и в професията си. Залагам много на учебните програми и на качеството на външното оценяване, каза министърът. Тя посочи, че от мотивация за тези цели се нуждаят както учениците, така и учителите. Още от утре трябва да започнем да мислим и действаме по тези въпроси, защото в образованието нещата не се случват бързо, заяви Клисарова в края на диалога си с медиите.