От наскоро полученото писмо от ЕК се потвърди и предварителната информация за преустановяване на плащанията по Оперативна програма "Околна среда", заяви премиерът Пламен Орешарски по време на блицконтрола в НС.

Орешарски подчерта, че се надява спирането на евросредства по програмата да е временно. "Трябва да се търси отговорност от служителите, управляващи ОПОС. Отговорност носи и министърът на околната среда, както и министърът, който е отговорен за фондовете" заяви Орешарски. Ако 2012 гадина, когато е имало две предупредителни писма, се бяха взели съответните мерки, нямаше да се стигне до разминаване на одиторските стандарти по програмата и нямаше да се стигне до сегашното спиране на средствата. Орешарски заяви, че са предприети мерки и до няколко месеца грешките ще бъдат отстранени.

Сега най-важното е да се вземат необходимите мерки днес, за да може да бъде отблокирана програмата. Колкото до отговорността, безспорно предходното правителство, трудно може да избяга от тази отговорност, каза от парламентарната трибуна министър-председателят. По думите на Орешарски, за неупражнен достатъчен контрол, отговарят както от министъра на околната среда, така и министъра, отговарящ за европейските фондове. Вече са разпоредени проверки на всички проекти, които са визирани като критични и по които има бележки. След тези проверки и резултатите от тях ще бъде преценена степента на отговорност и уведомена съответните органи, допълни Орешарски и посочи, че политическите ръководители носят отговорност.

"Аз вярвам че служителите на Оперативна програма "Околна среда" неумишлено са отговаряли неадекватно, но крайният резултат го виждаме", каза Орешарски.

Оперативни данни всекидневно получавам в кабинета си като "доноси" от други служители кой с какво се занимава – често користни и често безкористни, заяви премиерът на въпроса как събира оперативни данни за държавните служители. "Заповядайте в кабинета ми да ви кажа кой от какво се оплаква. Никога не съм се интересувал от политическите пристрастия на служителите. Единствено се притеснявам от саботаж на служителите в администрацията", заяви премиерът.

По време на блицконтрола премиерът отговори и на въпрос на Йордан Цонев от ДПС за ограничаване на правата на българите за работа във Великобритания с думите: Не споделям опасенията, че ще има гигантска имигрантска вълна, за каквато се говори на Острова. Орешарски посочи, че у нас с внимание следим настроенията в английското общество в последните месеци и истерията, която се раздухала по отношение на въображаемия наплив на имигранти след отваряне на пазара за българи и румънци. "Считаме, че тези български граждани, които и сега работят на Острова в по-голяма си част са добре образовани със сериозен принос за икономиката на Обединеното кралство", каза той.

Пламен Орешарски смята, че британският премиер Дейвид Камерън в неговото изявление е бил по-скоро повлиян от обществените настроения и е бил принуден да оповести мерки, които засягат частично правата на потенциалните имигрантите. "Дори да бъде реализирано, нещо, което ние не подкрепяме, силно се надяваме да не бъде дискриминационно спрямо отделни страни", каза Орешарски и посочи, че това би било в крещящо противоречие с правото на общността. Той се присъедини към мненията, че не бива да се посяга на едно от основополагащите права и принципи на европейската общност – правото на свободното предвижване на хора, и изрази надеждите си, че британските власти ще се въздържат от каквито и да е дискриминационни мерки. Орешарски предположи, че този въпрос може да се обсъжда на предстоящия Европейски съвет. "Ще се противопоставя, имаме предварителни консултации с румънския премиер, ще се противопоставим на включването му в дневния ред", заяви премиерът.

Силно се надявам българският бизнес и обществото да не усетят 2014 г. като "празна" от гледна точка на публични инвестиции, каза от парламентарната трибуна Пламен Орешарски.

И през следващата година продължава усвояването на средства по проекти от стария програмен период до 2015 г., посочи премиерът. Той увери, че властта полага максимални усилия, за да може още в началото на следващата година да стартират проекти поне по две Оперативни програми - "Транспорт" и "Човешки ресурси". Има готовност и за кандидатстване по програмата "Свързана Европа". "Така че там също имаме шанс веднага да започнем с търговете за проекти, които ще се финансират от тази оперативна програма", каза Орешарски и посочи, че разбира се проектите ще бъдат авансирани, а после ще се възстановят средствата.

На въпрос за проекта "Белене", Пламен Орешарски припомни изказванията си за това, че ще бъде направен анализ и припомни въпросите, на които той трябва да отговори." Аз лично мисля, че преди да се отговори на този кръг въпрос, всяко решение ще бъде прибързано", каза премиерът. На настоящия етап, той не е готов да отговори категорично на кръга въпроси, свързан с проекта.