От наскоро полученото писмо от ЕК се потвърди и предварителната информация за преустановяване на плащанията по Оперативна програма "Околна среда", заяви премиерът Пламен Орешарски по време на блицконтрола в НС.

Орешарски подчерта, че се надява спирането на евросредства по програмата да е временно. "Трябва да се търси отговорност от служителите, управляващи ОПОС. Отговорност носи и министърът на околната среда, както и министърът, който е отговорен за фондовете" заяви Орешарски. Периодът, който се третира е 2011 - 2012 г.

Ако 2012 година, когато е имало две предупредителни писма, се бяха взели съответните мерки, нямаше да се стигне до разминаване на одиторските стандарти по програмата и нямаше да се стигне до сегашното спиране на средствата. Орешарски заяви, че са предприети мерки и до няколко месеца грешките ще бъдат отстранени.

Сега най-важното е да се вземат необходимите мерки днес, за да може да бъде отблокирана програмата. Колкото до отговорността, безспорно предходното правителство, трудно може да избяга от тази отговорност, каза от парламентарната трибуна министър-председателят. По думите на Орешарски, за неупражнен достатъчен контрол, отговарят както от министъра на околната среда, така и министъра, отговарящ за европейските фондове. Премиерът уточни, че въпросните проекти са управлявани в периода 2010 – 2012 г. Вече са разпоредени проверки на всички проекти, които са визирани като критични и по които има бележки. След тези проверки и резултатите от тях ще бъде преценена степента на отговорност и уведомена съответните органи, допълни Орешарски и посочи, че политическите ръководители носят отговорност.