В Медицински център „Медика Експерт“ вече лекуват болестта на Бехтерев с 6-месечен интензивен курс. Лечението се поема от Здравната каса и се води от високо квалифицирани специалисти в областта на физикалната и рехабилитационна медицина, съобщиха от здравното заведение.
Заболяването най-често започва между 20 и 40-годишна възраст и води до трайно обездвижване на гръбначния стълб, а понякога и на периферните стави, в резултат на срастване между отделните прешлени, при което се получават костни мостове. Ролята на кинезитерапевтите е да не допуснат характерното за болестта обездвижване на тялото. Докато при други заболявания на гръбначния стълб болката настъпва при движение, при болестта на Бехтерев тя намалява при физическа активност, обясни кинезитерапевтът Александър Андреев. Той уточни, че при раздвижването на пациента се разкъсват образувалите се малки сраствания и сe подобрява обемът на движение.
Лечението е строго индивидуално и преди началото му се прави пълен преглед на пациента с тестове по световните здравни стандарти. Терапията се провежда два пъти седмично, като заниманията продължават по час и половина. Тя включва специализирани кинезитерапевтични методи и аеробна кардиотренировка под контрол на медицинско лице.