Пет години затвор и глоба до 250 000 долара ще струва „шега“ с България на американския гражданин Андрей Михайливски, представящ се още като Андрей Хадад. „Майтапът“ му вдигна на нокти специалните служби в три различни държави – САЩ, България и Молдова, и струва на данъкоплатците в страните огромна сума.

Федералният съд в щата Ню Джърси заведе дело срещу американеца, който на 2 юли 2013 г. подаде жалба в посолството на САЩ в Молдова, че приятелката му Кейт Бриана Фултън е отвлечена, докато е била на почивка в град Бургас в България. След месеци разследване и в трите страни се оказа, че Кейт изобщо не съществува, а е измислен персонаж, компилиран от различни профили на момичета от Фейсбук, Туитър и други социални мрежи. Това обаче не пречило на Михайливски да я представя пред приятели като своето гадже от електронна връзка, което обаче физически никой не бил виждал. Кейти Райън от тайните дипломатически служби на САЩ свидетелства по делото като един от агентите, които са работили по случая. На 2 юли 2013 г. към 14 ч. местно време в посолството на Америка в Молдова постъпило телефонно обаждане за отвлечена тийнейджърка, гражданка на САЩ. Човекът, който се обаждал, се представил като Андрей Айливск и обяснил, как майката на Кейт – Силвия Фултън, му казала, че дъщеря й е отвлечена, но е успяла да се свърже с нея. Съобщила й още, че до една седмица трябвало да събере и предаде 50 000 долара откуп, за да я върнат. Американецът информирал, че по времето, когато Силвия му телефонирала, той бил в Украйна. Според обясненията му кандидат тъщата му се опитала да се свърже с посолството на САЩ в София, но те пък я били прехвърлили на консулската секция на US-амбасадата в Кишинев. Разследващите агенти се свързали с посолствата на Америка България и в Молдова, но в техните база данни се оказало, че жена с име Силвия Фултън не фигурира. Те информирали Андрей, че не могат да платят искания откуп.

През това време служители на специалните служби и българските им колеги започнали

масирана проверка на хотели и пансиони в Бургас

свидетелства Матю Райли от окръжната прокуратура на щата Ню Джърси. Американската прокуратура информира, че в издирването на Кейт са се включили федерални агенти, базирани в посолството на САЩ в София, представители на Регионалния офис по сигурността, както и специалисти от щаб квартирата на Бюрото за дипломатическа сигурност в Северна Вирджиния. Докато проверявали бургаските хотели, американските служби установили, че в посолството на САЩ в Кишинев се е обаждал Андрей Михайливски, и то от територията на Украйна, където бил при роднини. На 6 август 2013 г. той се прибрал в САЩ, но веднага бил арестуван на летище “Кенеди” в Ню Йорк. Още там Андрей си признал, че Кейт Фултън е измислен от него персонаж. Нарекъл всичко „шега“. Андрей създал профил на несъществуващата тийнейджърка Кейт Бриана Фултън, като използвал снимки от Интернет на привлекателно момиче от гимназия в Ню Джърси без нейно съгласие. От името на несъществуващата Кейт той пускал съобщения в Туитър, като кръстил профила й „Индивидуалната“. Пред агентите на ФБР той разказал историята, че си пише с нея и дори двамата имат сериозна връзка. Представяйки се за фалшивото момиче, Андрей дори успял да оплете местно момче, което се влюбило в девойката. Всяка негова покана за физическа среща обаче била отклонявана. Накрая Андрей се срещнал с младежа и му обяснил, че бил гадже на Кейт, но трябвало да се премести в друго училище, след като един от бившите приятели на красавицата започнал да го тормози.

Още в самото начало на операцията

версията за отвличане се пропукала

тъй като Андрей сглупил и посочил, че Кейт си е взела български телефонен номер. Той обаче съобщил номер, който съответства по брой числа на американски мобилен телефон - 915 55 119. Фалшивата “Кейт” пуснала номера в Туитър и призовала за помощ. На стената си написала: „Някой да ми помогне“.

Българските власти обаче веднага съобщили на американските си колеги, че такъв номер у нас няма. След това била направена проверка и в гимназията в Ръдърфорд, където отрекли да имат ученичка на име Кейт Бриана Фултън. Проверка на IP-адресите, от които Кейт уж изпращала съобщения в Туитър, насочила разследващите към Андрей, тъй като съвпадали с местонахождението му по дати. От училището посочили, че снимката на измислената девойка все пак принадлежи на реално момиче. Агенти разпитали девойката. Според показанията на момичето тя няма приятел във Фейсбук с името Михайливски и дори нямала идея кой е той. Споделила още, че профилите й не били защитени и всеки можел да „вземе“ снимката й от тях.

Американските власти не споменават колко средства им е струвала шегата на младежа, но намекват, че не е била никак евтина. След като десетки специалисти претърсили всички възможни места за отсядане в Бургас, станало ясно, че такова момиче не се е регистрирало на територията на града и информацията била върната на американските партньори.

На обвиняемия Андрей Михайливски е наложена 5000 долара гаранция и му е разрешено да използва интернет само за продължаване на образованието му. Фактът, че обвиняемият е непълнолетен и няма навършени 21 години, не пречи той да бъде съден и да лежи ефективно зад решетките, обясни федералният прокурор на щата Ню Джърси Пол Фишман.