Много бавно и много трудно художественият филм „Корави старчета“ се придвижва към своята публика. Това съобщи за „Утро“ операторът и режисьор на филма Ивайло Пенчев. Искрящата комедия, в която с невероятното си присъствие блестят и двама русенски актьори - Иван Самоковлиев и Никола Чиприянов, бе заснета през 2010-2011 г. и през юни 2011-а бе показан премиерно в София. Малко по-късно го видяха и част от русенци по време на специалното гостуване на екипа на лентата. Тогава Ивайло Пенчев изрази надежда, че скоро филмът ще тръгне на широк екран, а след това ще бъде излъчен и по БНТ, която е и продуцент на продукцията. Но ето че две години и половина след това „Старчетата“ все още остават в дълбоко инкогнито. Макар че на фестивали вече печелиха награди.
Междувременно двама от изпълнителите на главните роли си отидоха от този свят. Любимият на русенци Никола Чиприянов и неговият колега Красимир Кацаров не успяха да дочакат да видят лентата на голям екран. Филмът, който е изключително светла и забавна комедия, е белязан още от две трагични обстоятелства - драматургичният консултант Ивайло Джамбазов умира още в началото на снимките, а режисьорът Пламен Масларов е покосен от инфаркт по средата на заснемането. Да не чакат и другите „старчета“ да си отидат от този свят, та чак тогава да пуснат филма на екран, полугласно пускат мрачни реплики русенци, които вече не знаят какво да мислят.
Очакваме скоро да започнат преговорите с разпространителите в кои салони да бъде прожектиран филмът, каза вчера Ивайло Пенчев. Той се надява не след дълго да бъдат сключени договорите за салоните и най-после „Корави старчета“ да стигнат до повече хора, които да им се зарадват. Все пак, Пенчев не изключи възможността междувременно „да влети“ някоя поредна холивудска суперпродукция и да измести отново симпатичния разказ за оперените старци, останали сами, без женско присъствие, в своето затънтено странджанско селце близо до морето, но не губещи присъствие на духа.
Ако всичко върви както трябва, след като сключим договорите, ще направим поне месец реклама, за да припомним що за филм сме направили, а след това вече лентата ще тръгне по екраните в страната, обясни режисьорът. Едва след като се завърти в кината, „Корави старчета“ ще бъде пуснат и на телевизионния екран. Впрочем, БНТ вече го беше включила в програмата си по празниците за 24 май тази година, а после тихомълком и без всякакви обяснения го извади от анонсите. Вчера стана ясно, че някой в Националната телевизия е забравил, че според правилата един филм първо трябва да се гледа в киносалоните и едва след това може да бъде излъчен по телевизията.
Филмът „Корави старчета“ разказва една светла и много забавна история, която е взета от „живия живот“ в България в последните години. Той описва едно запуснато странджанско село, в което последните му жители - седмина възрастни мъже, се опитват да излязат от самотния монотонен ритъм, в който животът ги е гмурнал. Решават да си направят „жур“ с момичета, които ще поканят от близкото градче. Оттам нататък тръгват забавните и не съвсем перипетии, които показват реалността, но го правят по онзи мъдър начин, за който се твърди, че е най-добрият за „раздяла с миналото“ - чрез смях. Безброй комедийни обрати, екшън, романтични интермедии, любовни развръзки на фона на мутренското ежедневие, характерно за проточилия се български преход, държат неотклонно вниманието на зрителя. Който в крайна сметка със сигурност осъзнава, че подобна простичка и истинска българска филмова комедия отдавна не е виждал.
Всичко с този филм става много, много трудно, коментира Ивайло Пенчев. В началото на снимките той беше оператор, но след внезапната смърт на режисьора Пламен Масларов му се наложи без време да поеме и режисьорския пулт, като дори не можа да остане насаме с болката заради загубата на Масларов, а и на своя добър приятел Ивайло Джамбазов, с когото са били състуденти в Московския кинематографичен институт.