34-годишният Венцислав Дечев, който е задържан като дясната ръка на организатора на трансгранична организирана престъпна група за пране на пари, е направил самопризнания. Заради това, че съдейства на следствието и заради обаждаща се туберкулоза, той поиска мярката му за неотклонение да бъде променена от задържане под стража в домашен арест.
Защитата на Дечев посочи влошеното му здравословно състояние и необходимостта от лекарски преглед, но съдът подчерта, че това няма как да стане по време на делото за мярката на обвиняемия. Самият Дечев обясни, че от 2011 година страда от туберкулоза и е лекуван в Тубдиспансера в София, както и в затворническа болница в Ловеч, докато излежавал предишна присъда. Нямал обаче епикриза в себе си.
Прокуратурата призна доброто поведение на Дечев, но изтъкна, че направените от него самопризнания доказват, че ролята му в схемата за източване на чуждестранни банкови сметки е била с висок интензитет и е бил сподвижник на важната фигура в престъплението Симеон Симеонов. Освен това мъжът е многократно осъждан и затова няма как да бъде с по-лека мярка. Окръжният съдебен състав реши, че мястото на Дечев е в ареста и не го пусна вкъщи, но мярката за неотклонение може да се обжалва.
Дечев е задържан на 28 март тази година по време на акция на Окръжна прокуратура, МВР и ДАНС. Замесените в сложната престъпна дейност разбивали профилите на потребителите на онлайн банкиране и точели пари от сметките им. Средствата, които най-вероятно са милиони, били пренасочвани към предварително открити сметки на финансови мулета, които получавали между 1000 евро и 250 000 евро. Бандата действала от 2011 година. Досега по делото са натрупани над 40 тома. Очаква се следствието да приключи около октомври.