49-годишният Марин М. да бъде задържан, докато се получат необходимите документи за екстрадирането му в Хърватия, където да бъде съден за измама, поиска Окръжна прокуратура.
Русенецът е задържан с Европейска заповед за арест за това, че през 2004 година е преметнал хърватин и го е ощетил с хиляди левове. Според хърватските власти той е взел кола и пари на техен сънародник, които обещал да върне, но така и не го направил. С това е получил парична облага на чужд гръб.
Марин и защитата му подчертаха, че в Хърватия той е страна по гражданско дело и в съда изяснява търговските отношения със сочения за измамен и ощетен.
49-годишният мъж обясни, че чужденецът е бил подизпълнител към негова фирма и че не е извършвал никакви престъпления и измами спрямо него. Освен това мъжът заяви, че е вдовец и гледа сам трите си малолетни деца в Николово.
Адвокатът му пък подчерта, че според българското законодателство е изтекла давността от престъплението, тъй като са минали над 10 години.
Дали това е така и по хърватските закони, предстои да стане ясно. Окръжният съд прецени, че докато чака решението за екстрадиция, Марин трябва да е под домашен арест. Мярката може да се оспори пред Апелативния съд във Велико Търново.