Русенският алпинист Иван Томов удържа дадената дума, че един ден ще се върне на всяка цена в планините на Пакистан. И не само се върна, но покори високия 8047 метра Броуд Пик. Съобщението за успешната атака на върха дойде от ръководителя на експедиции Анвар Сиед.
А Иван помни Пакистан със зловещия атентат в полите на планината Нанга Парбат на 22-23 юли миналата година, когато талибани нападнаха внезапно един от лагерите и хладнокръвно разстреляха 10 негови колеги. Иван се размина на косъм от смъртта, тъй като по това време беше в лагер на височина 6100 метра, от който експедицията би трябвало да атакува върха.
Сегашното му изкачване на Броуд Пик стана възможно заради компенсация от пакистанското министерство на туризма към всички алпинисти, участвали в зловещо прекратения щурм на Нанга Парбат. Община Русе също подпомогна алпиниста, като му осигури самолетните билети до Пакистан и обратно, а кметът Пламен Стоилов му връчи знамето на Русе с поръката да го развее, когато стъпи на върха.
Броуд Пик е покорен от Иван Томов и от още един българин, чието име не се назовава. Вероятно става дума за Младен Данков, тъй като третият наш сънародник - Боян Петров, трябва по план да атакува върха по-късно в компанията на румънеца Алекс Гаван.
Броуд Пик, наричан преди K3, е 12-ият по височина връх в света. Той се намира в планинския масив Гашербрум на границата между Китай и Кашмир. Първият опит за изкачването му е направен през 1954 година от немска експедиция с ръководител доктор Карл-Мария Херлигхофер. Опитът се праваля заради силна буря и студ.
Върхът е покорен на 9 юни 1957 година от австрийски екип в състав Херман Бул, Курт Димбергер, Маркус Шмук и Фриц Винтерщелерг.
Подробности за експедицията ще очакваме от самия Иван Томов след връщането му в Русе.