Пети състав на Софийски градски съд потвърди мярката за неотклонение на Христо Бисеров - "парична гаранция" в размер на 25 000 лева.

Съдът счете, че от събраните към настоящия момент на досъдебното производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, за които му е повдигнато обвинение, уточниха от съда.

Взетата мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия е втората по степен на тежест мярка. Съдът намира, че видът й е съобразен с тежестта и обществената опасност на престъпленията. От друга страна позволява на обвиняемия Бисеров свободно да се придвижва в страната.

За да изиграе възпиращо въздействие по отношение на обвиняемия паричната гаранция следва да бъде в размер, който би могъл да накърни имотното му състояние в значителна степен. От друга страна този размер следва да бъде съобразен с имотното състояние, за да може мярката да бъде изпълнена. Съдът е намерил, че размерът на мярката за неотклонение е определен правилно, в съответствие с имотното състояние, семейното положение и възрастта на Бисеров.

Така определената мярка по вид и размер ще обезпечи изпълнението на целите на мярката за неотклонение, пише още в определението на съда.

След двучасов престой в сградата на Столичното следствие на 15 ноември Христо Бисеров и синът му Ивайло Главинков излязоха от там като обвиняеми.

Бисеров е обвинен, за това че през 2012 година, в писмена декларация, подадена пред Сметната палата е затаил истина относно наличието на сметки в банка в Швейцария – престъпление по чл. 313, ал. 1 НК. Той е обвинен и за това, че в периода 13.12.2012 г. - 21.02.2013 г., в условията на продължавано престъпление, е извършил финансови операции с имущество - 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление.

Главинков е обвинен, за това че в периода 13.12.2013 г. – 21.02.2013 г., в условията на продължавано престъпление, е придобил по банкова сметка парични средства - 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които е знаел или е предполагал, че са придобити от престъпление.

Спрямо двамата обвиняеми е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" – в размер на по 25 000 лв. Наложена им е и забрана да напускат пределите на страната.