Близо 3 часа продължиха дебатите преди Народното събрание да приеме оставката на кабинета "Орешарски", предаде БГНЕС.

След парламентарна криза, продължила близо година и белязала 42-то НС с липса на кворум, политически скандали и нападки в пленарната зала, и отсъствие, както на широка подкрепа за правителството, така и на конструктивна опозиция, днес разискванията по оставката на кабинета протекоха изключително спокойно и трезво.

Народните представители, които подкрепяха кабинета "Орешарски" отчетоха от трибуната постиженията на правителството, както и работата, която са свършили в парламентарните комисии. Управляващите и опозицията се спряха на допуснатите грешки, както и на тежките задачи, които предстоят на следващото НС и правителство.

"Когато бе избрано правителството на Пламен Орешарски, бюджетът бе актуализиран и бяха заделени 40 млн. лв. допълнително за социални дейности", заяви председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова и допълни, че през 2014 г. управляващите са обявили социалната политика за абсолютен приоритет и са заделили 13 млрд. лв. за целта.

"1/3 от средствата в бюджета бяха за социални мерки. По този начин работниците, чиито фирми фалираха, успяха да се възползват от Държавния фонд за гарантиране на вземанията, 60 хиляди нови семейства получиха помощи за отопление, увеличихме максималния осигурителен доход, военноинвалидите получиха своите безплатни лекарства и транспорт. Това са факти и ако някой ги оспорва, моля да каже с какви аргументи", припомни Нинова и допълни, че сегашното правителство е изпълнило със съдържание думите социална държава и е показало и на най-уязвимите, че не са сами в кризата.

Като грешка при реализирането на социалната политика Корнелия Нинова отчете Националния план за действие по заетостта. "Икономиката тръгна и разкри нови 50 хиляди работни места, а това компенсира липсата на средства за субсидирана заетост", каза още председателят на Социалната комисия . Нинова посочи като голям и нерешен въпрос пенсионната реформа и призова всички депутати и министри в 43-тото НС да търсят решение на този въпрос.

"За съжаление загубихме една година при пенсионната реформа и благодаря на г-н Адемов затова, че спря радикалните намерения за промени на БСП", репликира народният представител от ГЕРБ Тотю Младенов. Според него вече над 10% от БВП на страната отиват да пенсии и помощи, защото управляващите са спрели пенсионната реформа, без да предложат нещо ново. Тотю Младенов обвини Корнелия Нинова, че не е спазено обещанието на БСП за разкриване на 250 хиляди работни места. Тя от своя страна каза, че това обещание е било за 4 години напред.

Менда Стоянова от ГЕРБ посочи икономическите и финансовите проблеми на страната, а Лютви Местан изтъкна, че ДПС е единствената партия, която е гласувала против удължаването на мораториума за закупуване на земеделска земя от чужденци. Това, според Местан за пореден път е доказало евроатлантическата ориентация и либералните ценности, които партията отстоява.

Денят бе белязан и от въпроса кой ще бъде следващият еврокомисар от България. Чуха се различни позиции, но стана ясно, че без да са се консултирали ГЕРБ и ДПС застават зад кандидатурата на Кристалина Георгиева и определят това като национално отговорно решение.

Народното събрание събра кворум, като в 09.00 часа пленарната зала се регистрираха 175 депутати, а в 12.15 часа за оставката на кабинета се регистрираха 196 народни представители. 180 от тях гласуваха "за", против бяха 8 и 8 се въздържаха.

Сред гласувалите против оставката на правителството бе и народният представител от "Коалиция за България" Таско Ерменков. "Гласувах против, не защото смятам, че има възможност правителството да продължи своята работа, а в знак на благодарност към всички тези българи, които бяха по улиците и подкрепяха правителството на Пламен Орешарски от първия до последния ден", заяви Ерменков. Той подчерта, че е гласувал против и в знак на благодарност към всички граждани, участвали в обществените съвети, какво и в знак на уважение към правителството, което е работило, въпреки че е обречено на трудно съществуване.

В последните си думи като премиер, от трибуната на НС Пламен Орешарски заяви, че за него управлението е било чест и отговорност. Той припомни факта, че борсовите индекси на страната за изминалата година са се повишили с рекордните 40% за ЕС. Той отново повтори тезата си, че би предпочел да чува повече конструктивни крити към програмата, която изпълнява.

Взаимоотношенията между БСП и ДПС не позволиха по-голяма устойчивост, заяви Орешарски след гласуването на оставката. Той отвърна, че все пак и към днешна дата е чувствал подкрепата на двете партии, но винаги е казвал, че ще подаде своята оставка, когато няма как да изпълнява своите задължения. "Това време дойде", обясни Орешарски и отбеляза, че не счита, че пресконференция на ДПС е изиграла ключова роля за самата оставка.