23 сирийци направиха безуспешен опит да минат нелегално през Дунав мост на път за Германия. Чужденците са открити в турски камион, който превозвал алуминиеви профили. Когато автомобилът пристигнал на моста, веднага бил насочен към рентгена, тъй като товарът му е рисков. Там ясно се видели налягалите измежду профилите мъже и те били свалени от каросерията.
Засечката е станала вчера в 3 часа призори. Двамата турски шофьори са натоварили профилите в родината си за Германия. На българска територия в камиона се качили 23 сирийци, част от които вече са били залавяни на Дунав мост при друг опит за нелегално минаване на границата. При първоначалните разпити чужденците казали, че са се метнали в каросерията без знанието на шофьорите. Докато те почивали в крайпътно заведение, сирийците били срязали въжетата на покривалото и се скрили между профилите. Според работещи по случая обаче турските водачи са взели арабите от определено място в страната, а после са срязали въжетата, за да имитират нелегално влизане в камиона. Предполага се, че за откарването им в Германия сирийците е трябвало да платят на шофьорите по 5000 евро на човек, което прави 115 000 евро. Цялата група е вкарана в ареста.
Това е втората голяма група сирийци заловена в турски камион на Дунав мост за последните 10 дни. На 21 ноември в 7 часа сутринта в друг товарен автомобил с метални части за поточна линия бяха открити 20 сирийци. Районният съд ги осъди условно и на по 150 лева глоба и ги върна в бежанските лагери. Шофьорът, който е трябвало да вземе 100 000 евро, още не е изправен на съд.