С благопожелания и смели предложения и почти без коментари по същество за приходите и разходите на Общината премина публичното обсъждане на бюджета за 2014 година. Близо 40 граждани присъстваха на презентацията на проектната финансова рамка в петък вечерта в Пленарна зала. Още толкова бяха служителите на общинска администрация.
Както „Утро“ подробно писа, проектобюджетът за догодина е в размер на 83 537 543 лева или с 13% повече от миналогодишния. В началото на 2014 към него ще се добавят и преходните остатъци, които по прогноза са около 6 милиона, което означава, че финансовата рамка ще бъде с 10 милиона повече спрямо 2013 година.
„2014 ще бъде важна и силна година за града. Русе се развива, има запитвания и интерес за още нови инвестиции“, коментира кметът Пламен Стоилов. Той определи проектобюджета като балансиран и реален.
Не повече от 10 души изразиха своето отношение за харчовете на Общината. Сред най-оптимистичните предложения се откроиха тези на Виктор Стоянов, които той е почерпил от САЩ. Младият мъж даде идея около университета да се обособи паркова зона, шахтите за оттичане на водата да се вградят в тротоарите, върху покривите на обществени сгради да се направят градини, както и да се поставят кошчета на слънчеви батерии за разделно събиране, които компресират отпадъците. Отново активни бяха привържениците на придвижването с велосипеди, които попитаха дали са предвидени средства за стойки за колелета пред сградите. Стоилов обясни, че в проектите, които Общината реализира, е заложено и монтирането на стойки, и изграждането на велоалеи.
Поставен бе и въпросът за работата на Общината по отношение на спорта и липсата на бази. „Няма къде да се тренира. Спортът оцелява в мизерия благодарение на къртовския труд на треньорите“, коментира Диян Дончев от клуб „Локомотив Русе“. Той посочи необходимостта от изграждане на модерен покрит плувен комплекс, който може да се финансира от частен инвеститор. „И моето детство мина на басейна. Съгласен съм, че спортните бази са отвратителни и окаяни. Стадионът обаче догодина ще бъде в прилично състояние“, обясни кметът Стоилов. И посочи, че след като приключи концесията на комплекс „Норд“ в Парка на младежта в Русе, ще има открит басейн, на който ще се спортува, а не къпалня.
Съществена част от продължилото почти 2 часа и половина обществено обсъждане премина в словесни престрелки между общинска администрация и активни граждани, като отвреме-навреме коментарите излизаха от добрия тон.
Поставени бяха въпроси около бъдещето на сградата на Дома за медико-социални грижи, необходимостта от разяснителна кампания за вредата от изгарянето на пластмаси и локацията на Коледния базар. Кметът обясни, че за мартенския базар къщичките ще са изместени край Халите и че догодина на различни точки в града ще се поставят химически тоалетни.