Финансовите власти в Ню Йорк видяха в работата на една от най-големите световни финансови институции – германската "Дойче банк" (Deutsche Bank AG) поредица нарушения при работата й в САЩ. Това се казва в статия, публикувана във вторник на сайта на американския вестник "Уолстрийт джърнъл".

Изданието се е сдобило с писмо от името на Даниел Мучи – вицепрезидент на Федералната резервна система в Ню Йорк, която изпълнява ролята на централна банка.

В писмото, адресирано до управата на "Дойче банк", се казва, че финансовата институция е представяла финансова отчетност, в която е имало и неточни и съмнителни данни. Освен това финансовите власти в в Ню Йорк обвиняват германската банка в некачествен одит. Особено е подчертано, че банката така и не е отстранила недостатъците, които са й били посочвани по-рано. Посланието е с дата декември 2013 г., но за него става известно едва сега.

Аналитиците отбелязват, че през последните месеци властите в САЩ са започнали да се отнасят към работещите в страната големи банки значително по-твърдо и да ги наказват по-сурово заради нарушения.

В началото на юли регулаторния орган принуди френската "БНП Париба" (BNP Paribas) да плати 8,83 милиарда долара за извършване на международни сделки, противоречащи на американски санкции спрямо Куба и Иран. Втората по големина в Швейцария банка "Креди Сюис" (Credit Suisse) през май бе призната за виновна, че е помагала на американски вложители да избегнат плащането на данъци и трябва да плати глоба 2,8 милиарда долара.

Дали "Дойче банк" е заплашена от глоба и каква може да бъде тя, засега не се съобщава.