Знамето на аборигените се появи в небето над горящата Австралия.

Много от жителите на континента описват случващото се като във филм на ужасите или като апокалиптичен филм за бъдещето на планетата.

Това е най-лошият сезон в историята на горските пожари в страната.

Броят на човешките жертви достигна 25 души. Очаква се половин милиард животни да загинат в огнените пламъци през януари, като популацията на коалите вече намаля с 1/3. Около 2700 пожарникари се борят с огъня.

Сред множеството кадри, които се разпространяват в интернет пространството и привлякоха подкрепата и надеждите за дъжд на целия свят, е и публикация на Бенита Тахури.

Тя споделя колаж със снимка, направена от Роуз Флетчър, на потъмнялото огнено небе над югоизточния край на континента. Кадърът й напомнил за флага на аборигените. 

"Тази снимка не е моя, това бе само послание, което достигна до мен, пред очите ми. Аз имах средствата да го споделя. Нямам никакви претенции към него, моля, споделяйте го. Случващото ме оставяше без надежди, всичките пожари... и тогава между слънцето и мен гигантски кълбета дим над океана. Тогава долових магическия отговор на коренните жители", пише фотографката.

Австралийският музей описва аборигенския флаг като „разделен хоризонтално на равни половини черно (отгоре) и червено (отдолу), с жълт кръг в центъра“. Жълтият кръг символизира слънцето като източник на живот. Червеният цвят представлява земята и духовната връзка с нея. Черното представлява коренното население на страната.

Флагът е създаден от Харолд Томас, който черпи вдъхновение от историята на своята култура, през 1971 г. като символ на движението на аборигените за права върху земята. 

Много от хората, наблюдавали гледката и анализирали изображенията после в социалните мрежи, смятат, че това може да е някакъв вид знак от аборигените, които често се разглеждат като закрилници на земята и околната среда.

През 2008 г. Австралия официално се извини на коренното си населени за отношението към него в периода на заселването на континента. Тогава австралийският парламент призна, че столицата Канбера е построена върху земи, които европейски заселници са отнели от коренните жители.

За няколко месеца властите призоваха десетки хиляди хора да се евакуират от домовете си и да се преместят в по-безопасни райони. В щата Виктория бе обявено бедствено положение в райони, в които живеят близо 100 000 души. Пожарите горят от септември, смята се, че досега са разрушени 1300 домове.