До четвъртък се очаква Изпълнителната агенция по горите да обяви резултата от конкурса за директор на природен парк „Русенски Лом“. Самият конкурс се проведе на 21 юли, като на него се явиха Цонка Христова, която от 17 години работи в парка и в момента изпълнява длъжността директор, и Димитър Пейчинов. Както „Утро“ писа, за Пейчинов се знае, че е лесовъд по образование, родом е от Ракитово, Велинградско, и в момента се занимава с частен бизнес.
По закон резултатите трябва да бъдат обявени до три дни след провеждането на конкурса, каза лаконично Цонка Христова вчера.
Малко по-късно обаче на сайта prozrachniplanini.org бе публикувана стенограма от събеседването на комисията с двамата кандидати и кратък коментар на представянето на Христова и Пейчинов. Представител на природозащитната инициатива „Прозрачни планини“ - Андрей Ралев, който е член на управителния съвет на сдружение за дива природа „Балкани“ от коалицията „За да остане природа в България“, е бил допуснат на конкурса като независим наблюдател. Вчера коалицията разпространи своя позиция, в която „предупреждава за опасността да станем свидетели на поредния опит на сегашното правителство да подменя управлението на защитените територии с лица, нямащи никакъв опит в тази сфера, както това се случи в Природен парк „Българка“.
Тъкмо тези опасения са били причина и природозащитниците да настояват да наблюдават провеждането на конкурса. Непосредствено преди началото на събеседването Пейчинов възразил срещу присъствието на независимия наблюдател и настоял той да напусне. След кратко съвещание комисията все пак решила, че в случая е налице „надделяващ обществен интерес“ и оставила Ралев в залата.
В електронната си публикация от „Прозрачни планини“ посочват, че на теста Цонка Христова е дала 28 от 30 верни отговора, а Димитър Пейчинов - 26. На събеседването Цонка Христова е представила визия за бъдещото развитие на парка, а Димитър Пейчинов - не. На трите въпроса в събеседването Цонка Христова е представила аргументирана визия за бъдещото развитие на парка с детайлно познаване на реалностите и перспективите.
„В отговора на Димитър Пейчинов има наченки на визия съгласно приоритет 3“, гласи коментарът за втория кандидат, като се посочва, че на първия въпрос е дал „изцяло грешен отговор“, а при втория също е допуснал грешки.
Мнението на независимия наблюдател Андрей Ралев е: „Ако трябва да дам оценката си за представянето на двамата кандидати, то за Цонка Христова тя е 14 от 15 точки, а за Димитър Пейчинов 4 от 15 точки. Притеснявам се обаче комисията да не прояви пристрастие в полза на по-неподготвения кандидат“.