„Очакваме неофициална среща с министър Борислав Сандов в първия месец на новата година, казаха ми го екоактивисти, които имат контакт с него. Получихме и отговор на откритото писмо, което изпратихме до него, мисля, че за първи път толкова бързо“, съобщи за „Утро“ Галичка Николова, която е подател на писмото от името на русенските екоактивисти от фейсбук групите „За чист въздух и вода“, „Обществен съвет Русе“ и „Русе диша“.
Както „Утро“ писа, то беше съставено след допитване до гражданите, подписано на 20 декември и подкрепено от екоcдpyжeния от Дoбpич, Дeвня, Плoвдив, „Зa Зeмятa“ и „Гpийнпийc Бългapия“. В документа се настоява фирмите да не бъдат предупреждавани за предстоящи екологични проверки, да се организират внезапни инспекции от комисии в гoлeмитe зaвoди и да се проследява целия им производствен цикъл, включително и когато е натоварен пълният им капацитет, да се направи анализ на производствата в промишлените зони и отделяните от тях емисии. Сред предложените мерки, които могат да доведат до реални промени е и създаването на независима комисия, която да провери условията на труд в предприятията, както и искането за регламентиране на 24-часов достъп и контрол до зоните на замърсявания.
„Разчитам да се проведат изискваните от нас проверки в предприятията и институциите, както и да бъдат уважени останалите мерки, които сме посочили за борба със замърсяването на въздуха в Русе. Писмото ни е подкрепено от много организации и места извън Русе, това вече е оформено движение в България“, каза още Галичка Николова.
Писмото беше изпратено на 22 декември до вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов с копия до министър-председателя, омбудсмана, областния управител и кмета на Русе. Отговорът е получен на 30 декември от началник на отдел „Приемна“ в Министерски съвет Мануела Стоева и е адресиран освен до екоактивистите и до областният управител Борислав Българинов и кмета Пенчо Милков. От него става ясно, че е разпоредена проверка по повдигнатите в писмото въпроси, като за резултатите от нея трябва да бъде уведомен не само министерски съвет, а и гражданите чрез Галичка Николова.
„Това е първата стъпка, още не искам да съм категорична в мнението си, тъй като дотук бяха разпореждани много проверки, от които ставаше ясно, че дишаме кристално чист въздух, а ние сме наясно, че не е така. Хубавото е, че министър Сандов е от редиците на екозащитниците и познава проблема в Русе“, каза Николова, която не крие, че този път е обнадеждена.