Кръгла маса ще събере в петък от 10 часа в зала „Европа“ на Доходното здание представители на регионалния бизнес с цел да се търсят начини Русе да промотира като индустриален център, като добро място за живеене и за професионална реализация и за разрешаване на проблемите на бизнеса. Инициативата е на общинска фондация „Русе - град на свободния дух“ и на собственика на „Топ Мен“ Мартин Йорданов. Предстоящата кръгла маса е повод да разговаряме за същността и целите на бизнес дискусията.

- Г-н Йорданов, каква е целта на Кръглата маса в петък?
- Целта е всички бизнесмени в града да дадат своите идеи как да направим града по-атрактивен за хората и как да решим основните проблеми на индустрията. Преди 100 години хората в този град са направили много неща, с които и до днес се гордеем. Смятам, че ние сме задължени да следваме примера им. Идеята е бизнесът да поеме отговорността за себе си. Ние можем да кажем, че Русе е индустриален център и да го промотираме навън като такъв. Ако например направим едно проучване в Букурещ, ще установим, че там не ни познават. Ние трябва да излезем на пазарите в Европа, но за тази цел ни трябват висококвалифицирани кадри, а те липсват в Русе. Моите уважения към туристическия бранш, но докато един турист вкарва 200-300 евро, то индустриалните продукти могат да вкарат стотици евро, което ще повиши качествено стандарта на живот в Русе.
На тази Кръгла маса ми се иска всеки да сподели своите идеи и накрая на формулираме една обща кауза, една посока, в която всички заедно да вървим и да си помагаме с подкрепата на Общината. Лично според мене общата посока трябва да са пазарите, запазването и привличане на кадрите и квалификацията им. Това са моите предложения.
- Говорите за обединение, за една посока, но в разделеното ни общество имате ли концепция как може да се постигне това?
- Искам да насоча вниманието към това, че хората обикновено са настроени, че Общината, че кметът ще направи нещо. Трябва да избягаме от тези очаквания, всеки един от нас трябва да поеме отговорност, той да свърши нещо. Както беше казал американският президент Джон Кенеди - не питай какво държавата ще направи за тебе, а кажи какво ти ще направиш за нея! Всеки от нас трябва да предложи инициативи, които лично би направил в тази посока. Разбира се, Общината също може да направи нещо - европейски проект, реклама, сайт и др. Но ние не бива да чакаме само на нея. Всички ние да се обединим около една обща кауза, всеки да даде идеите си и да ги реализира. Ще го кажа просто: един щъркел сам не може да стигне до никъде, но едно ято прелита от един континент на друг. Защо и русенският бизнес да не го направи?
- Напоследък използвате чужди консултанти в своя бизнес. Не мислите ли, че на местния бизнес му липсва достатъчно пазарна и мениджърска култура?
- Всички ние се опитваме да правим нещо по интуиция, а това е много трудно и неефективно. Необходимо е образование. Затова ние трябва да мислим не на парче, не само за своя бранш, ако искаме да излезем на световния пазар. Ако една фирма на година харчи 10 000 лева за обучение, това са 10 000 лева. Ако  100 фирми харчат по 10 000 лева, те пак са 10 000 лева, защото са в резлични посоки. Но ако се обединим в една и съща посока, ще имаме доста по-голям успех в квалификацията. Фирмите могат да си поделят разходите. Принципите за управление на човешките ресурси, на пазарите, производствата, продажбите, маркетинга са известни и са валидни за цялата индустрия. Можем заедно да ползваме добри консултанти и така да се поделим разходите.
- Споделете какво точно вие ще направите в посоката, за която говорите.
- Моите предложения за конференцията са: Русе да се обяви като индустриален град и индустрията да се фокусира върху пазарите, привличането и квалификацията на служителите. Аз лично съм готов да давам шоурума на „Топ Мен“ безплатно на световноизвестни компании. Една от тях например е „Волмарк“, австралийска, с огромен бюджет за реклама и рекламира качествените облекла в света. Скоро ще започнем да работим заедно и това ще даде възможност за реклама на Русе. „Волмарк“ ще кани тук гости от много места, за да им представи продуктите си и ползата от качествените облекла. Това ще сложи Русе на картата на тяхната реклама. Фирмите ще се запознят не само с продукцията на тази фирма, но и с Русе и местния бизнес.
Предлагам още проектът, който създадем заедно на Кръглата маса, да се промотира в мои рекламни печатни и интернет материали. Ние сме в Европа, САЩ, Русия, така че Русе и неговият бизнес ще се популяризират и там. 
Освен това „Топ Мен“ ще покани млади дизайнери да участват на наши щандове безплатно на световни модни панаири. Те няма да имат договор  с нас, но идеята е да подкрепим младите. Аз твърдо не искам Русе да бъде евтина дестинация, искам хората да получават добри заплати, защото когато каним чужденци да правят в България бизнес, се хвалим само, че имаме евтина работна ръка. Но за да се случи това, квалификацията на служителите е много важна. Ако ние обявим Русе като индустриален град, можем да каним от всички градове малки служители на всички нива и да ги обучаваме. Бих дал зала за обучение, безплатни обучения с топ консултанти за бизнеса.
- Няма ли опасност при много различни идеи, да не може да се изведе една обща кауза?
- Искам да споделя нещо от това, което научих от световноизвестната консултантска фирма „Голдрад“. Голдрад казва така: „Ако се съберете 100 човека и всеки даде по 3 идеи, това са 300 идеи. Не се опитвайте да ги реализирате, защото първо няма да ви стигне нито времето, нито ресурсите, нито пък ръководния персонал.“ Голдрад съветва да се съберем, да дискутираме различните идеи, но да се концентрираме около 1-2 важни неща, които, ако решим, много от другите проблеми ще отпаднат. Затова и аз смятам, че русенският бизнес трябва да се обедини около една-две най-перспективни идеи и всеки да каже какво точно ще направи той в тази посока.
- Често споменавате кадрите, квалификацията. Как смятате да привлечете млади и подготвени хора?
- Младите хора са много важни и затова е наша отговорност да направим така, че да ги привлечем тук. Но те трябва да имат избор. А с децата трябва да се работи още от ранна възраст, за да са позитивно настроени. Аз лично съм убеден, че младите ще издърпат тази страна. Но за целта трябва да формираме в тях позитивно мислене, да привличаме в Русе хора от малки населени места, като им осигурим това, което е необходимо, за да се преместят и да се чувстват сигурни, да им предложим квалификация и т.н.
- Не се ли опасявате, че обществото е много негативно настроено към всичко и към всички, включително и към бизнеса?
- Това е вярно и заради това много колеги мислят като мен, но се притесняват да изкажат публично мнението си, за да не попаднат във фокуса на критиките. Но те няма защо да се плашат, защото критиките също са реклама. На тези, които ме критикуват, бих искал да кажа, че съм готов да отговоря на всичките им въпроси. Бизнесът трябва да бъде открит. Трябва да стане ясно, че в бизнеса, както и в живота има едно желязно правило: всяко решение има добри и лоши страни, но е важно добрите да са повече, а лошите да не са критични. Едно решение може да има само една лоша страна, но ако тя е критична от гледна точка на последствията, то не бива да се осъществява. Ние трябва да се гордеем не само с културата, но и с труда си, с това, което произвеждаме. Искам да ви разкажа една притча. Един човек срещнал трима каменоделци и попитал всеки какво прави. Първият му отговорил, че дялка камъни. Вторият казал, че храни семейството си. Третият - че прави катедрали. Докато ние дялкаме камъни или просто храним семействата си, няма да излезем на световните пазари и градът ни няма да просперира, но ако правим катедрали нещата ще се променят.
Наш дълг е да направим Русе добро място за живеене. А за да се случи това, трябва да гледаме дългосрочно, за 30 години напред, а не са 4, колкото е мандатът на едно правителство или местна управа. Хората, които са построили Доходното здание, не са мислили за 5 години напред, а за това децата им да се гордеят с Русе. Трябва да се разбере, че ако увеличим печалбите си с 20%, заплатите ще могат да се вдигнат с 40%. Дъщеря ми е в Англия, но аз искам тя да се върне и тук да реализира своите проекти.