Идеята за околосветско плаване с ветроходна яхта, наречено "Мисия България около света", се роди спонтанно между екипажа преди около година. Идеята е плаването да служи, за да се представи България, тъй като по света хората имат много малко информация за страната ни.

Това заяви единият от тримата ентусиасти, решили да представят страната ни из света, 72-годишният Дачо Дачев, който е и ръководител на плаването.

Екипажът се състои от още двама авантюристи – 68-годишният Павел Дойчев, който е каскадьор, каратист, сценарист и режисьор и 70-годишният Гаврил Гюров – също каскадьор, водолаз и подводен оператор. Самият Дачо Дачев три пъти е прекосявал Атлантическия океан съвсем сам. Общата възраст на екипажа са завидните 210 година.

Целта фондацията е да представим България по света - това е основното, а не самото плаване. Плаването е с фиксираната дата около 15 септември тази година. Няма точен период за това колко време ще продължи обиколката, но може би ще е около година.

В повечето случаи хората те питат - този флаг какъв е, ти отговаряш и те въобще не знаят къде се намира България - нещо, което е обидно, оплака се морският вълк, но има и много хора, които проявяват интерес, поясни Дачев.

Той разказва, че морските марини са интересни места, тъй като там притежателите на яхти контактуват един с друг, няма неща като този е милионер, а този е еди какъв си и на всеки му е интересно да получи информация. Смятаме първо да информираме хората на марината, а след това обмисляме да се свързваме с представители на местната общественост - кмет и т.н. С видео, печатни, аудио материали ще представим България и смятаме да представим абсолютно всичко - географско местоположение, дадености, красоти, култура на страната. Всичко онова, което представлява интерес към хората ще го представим, допълва ръководителят на плаването.

Авантюристът е убеден, че проблеми с езиковата бариера няма да има, тъй като самият той владее приличен английски език, а Павел Дойчев е с перфектен английски и италиански. Естествено, ако отидем при племето "Охо Бохо" ще ни е трудно, но ще намерим начин, каза шеговито Дачев. Той не вижда пречки за това, че екипажът му е само от трима души, тъй като това било минимумът. Двама души вече ще е странно да плават, ако не са мъж и жена започват едни разправии, докато при трима винаги единият е балансьор и нещата се оправят, обясни Дачев.

По света има страшно много хора, които искат да изучават света, да го гледат, но трябва да им се поднесе. Ние, българите, не поднасяме информация за страната ни, убеден е опитният мореплавател. Страни като Израел, Англия, Гибралтар, Дания, Германия, Канада, САЩ, Бразилия, Аржентина, Япония със сигурност ще проявят голям интерес към пътешествието на българите.

Плавал съм сам няколко пъти през Атлантика, не е проблем, когато си в океана си имаш непрекъснато работа по лодката. Проблемът е, когато си на брега и влезеш в някое заведение да хапнеш, но си сам. Най-трудното по време на самотни плавания в океана, Дачев посочва, това че понякога не ти остава време за сън, тъй като няма кой друг да наблюдава курса на лодката.

Мореплавателят е обнадежден, че традицията ще бъде продължена, тъй като наблюдава в обществото ни все повече млади ентусиасти, които искат да популяризират родината ни. Ако ние сме на пирамидата - най-дъртите, то има и млади хора, които искат да постигнат същото - хората да видят България, такава каквато е. Дачо Дачев обясни, че на яхтата ще се поддържа непрекъсната връзка с медиите, чрез сателит, за да може обществеността да бъде информирана за постиженията на екипажа.

Плаването ще се осъществи с 8-метрова яхта. Имаме разговори с фирми и хора и имаме очаквания да вземем голяма яхта, тъй като на по-малката няма място да се монтира сателитна връзка, продължи той. Новините, които ни заливат са само негативни на един толкова оптимистичен и творчески народ. Идеята е да дадем надежда на хората, че могат сами да променят живота си. След като ние го правим, защо и младите да не се вдигнат и да го направят. С позитивизма си ще дадем позитивни вълни от България, споделя пък Павел Дойчев.

Гаврил Гюров от своя страна заяви, че е много е приятно да се плава с български флаг - всеки, който вдига български флаг се разплаква.

Екипажът ще направи спирка в около 17 държави, с които поддържа връзка. Разходите около плаването ще бъдат около 60 000 и 70 000 евро, а яхтата, която предстои да бъде закупена, евентуално от спонсор, която след това ще му бъде върната, ще струва от 50 000 до 500 000 евро. На яхтата екипажът ще носи коренчета от роза и жълъди, ако някой поиска да си ги засади.