Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюцията относно свалянето на малайзийския самолет с близо 300 души на борда на 17 юли в Източна Украйна. Документът е подкрепен от всички 15 членки, включително и Русия.

Проруските сепаратисти са предали в Донецк на малайзийски представители двете черни кутии на сваления пътнически самолет, който се разби в зона, контролирана от тях в източната част на Украйна. Освен малките външни драскотини, кутиите изглеждат привидно непокътнати. За жалост обаче записите в черните кутии няма да могат да отговорят на въпроса откъде е дошла ракетата, която вероятно е взривила самолета.

Междувременно стана ясно, че сепаратистите в Източна Украйна са обявили временно спиране на огъня в район с радиус 10 км около мястото, където самолетът на малайзийските авиолинии падна. Спирането на огъня има за цел да улесни работата на международни експерти, които да разследват причините за трагичната катастрофа.
Припомняме, че в понеделник (21 юли) украинският президент също обяви временно спиране на военните действия в района, за да се подпомогне разследването. Властите в Киев заявиха и че са готови да предадат разследването на международните си партньори.
Холандия е дала съгласието си да поеме водещата роля в разследването на обстоятелствата около катастрофата, обяви холандският външен министър Франк Тимерманс, съобщи в. „Труд“.

„Холандия се съгласи да поеме водещата роля в провеждането на разследване в тясно сътрудничество със съответните страни, ООН и Международната организация за гражданска авиация”, заяви Тимерманс.

В същото време генералният щаб на руската армия обяви, че руските радари са регистрирали украински боен самолет в близост до малайзийския полет MH17, който катастрофира в Източна Украйна в четвъртък (17 юли).

Припомняме, че на пресконференция в понеделник (21 юли), представител на армията оспори версията, че самолетът е бил свален от ракета, изстреляна от територия, контролирана от проруските сепаратисти.

"Фиксирахме наличието на три граждански самолета, включително Боинг 777 на малайзийските авиолинии. В същото време бе регистриран и набиращ височина самолет на украинските военновъздушни сили, вероятно Су-25, на около 3-5 километра от боинга", каза ген. Андрей Картаполов, началник на главното оперативно управление на Генщаба на въоръжените сили на Русия.

Версията за украински боен самолет в района се появи преди няколко дни, но цитираният Су-25 има таван на полета 7 км, докато малайзиският боинг е паднал от над 10 км.

Ген. Картаполов казва, че предоставя "намиращите се в разположение на Генщаба данни от обективния контрол." По негово мнение по времето на катастрофата над Източна Украйна е преминал спътник от американска експериментална система за откриване и проследяване изстрелването на ракети с различен обсег.

"Ако американската страна разполага със снимки от този спътник, бихме искали те да бъдат предоставени на световната общественост за подробно проучване", коментира генералът.

По думите му независимо дали случайно или не, времето на катастрофата на малайзийския боинг и това на наблюдението от американския спътник върху украинска територия съвпадат.

Русия не е предавала на "опълченците" ракетни комплекси "Бук", както и каквито и да е други видове оръжие, заявиха от военновъздушните сили на Русия, съобщава в. „Стандарт“.

В същото време обаче Москва разполагала със сателитни снимки с позиции на украинската противовъздушна отбрана от района на катастрофата, на които се виждали в бойни позиции 3-4 дивизиона от зенитния ракетен комплекс "Бук-М1".

"Защо и срещу кого са били разположени тези системи? Както е известно, опълченците нямат авиация", добави ген. Картополов.

По думите му първите три снимки били от 14 юли (понеделник) и на тях се виждали "Бук" на 8 км северозападно от Луганск. Той показа и схема на полета, от която се виждало, че в деня на катастофата самолетът е бил "в зоната на действие на зенитно-ракетните комплекси", но не каза, че с тях е стреляно.

Друг факт, изтъкнат от руските военни, е че разбилият се самолет се е отклонил с 14 км от траекторията на полета и е опитал неуспешно да се върне в отделеното му трасе.

"Причината за излизане от границите на трасето може да е грешка на екипажа или изпълняване нарежданията на украински авиодиспечер от въздушния контрол в Днепропетровск. Отговори може да има само след разкодирането на черните кутии и от прослушване на разговорите с авиодиспечерите", обясни Ген. Картаполов.

На пресконференцията бе отхвърлено и твърдението на Киев, че руски комплекс "Бук" с липсваща ракета е бил върнат в Русия в ранните часове на петъчния ден, т.е. по-малко от 12 часа след трагедията.

Според него налице е явно манипулиране на материалите. По негово мнение снимките са правени в град Красноармейск, което се потвърждава от билборда на снимката, на който се вижда адресът на автосалон на улица "Днепропетровская" 34". Той припомни, че от 11 май градът е под контрола на украинската армия.