"Девет български граждани заминаваме за Ливан, за да ни арестува "Хизбула", както арестува съпруга ми на 25.11.2012 г. и една година вече е в ливански затвор." Така започва писмото на Кети Райчева от Пловдив (оригиналният правопис е запазен) до медиите, с което тя се опитва да привлече внимание за случилото се с мъжа й Талал Халил.

Райчева заплашва, че ако институциите не помогнат за освобождаването на Халил, тя ще замине за Ливан, за да бъде арестувана. По този начин тя се надява да предизвика международен скандал и реакция от институциите.

"Дневник" първи разказа историята на ливанеца Талал Халил, който изчезва през ноември 2012 г., докато е на посещение при роднини в Бейрут. Мъжът, който има издадена заповед за получаване на българско гражданство, но не и паспорт, бе отвлечен от "Хизбула" по думите на жена му заради имотен спор. По-късно стана ясно, че той е обвинен от военната прокуратура в шпионаж в полза на Израел.

По време на разпитите Талал Халил в Ливан е разказал за проявен интерес към него от израелци в България. В обвинителния акт на военната прокуратура той е обвинен в шпионаж в полза на Израел. За шпиони на еврейската държава са посочени и имената на българите, които се готвят да заминат за Бейрут.

Кети Райчева твърди, че съпругът й е невинен и е бил подложен на ужасяващо отношение в затвора "Румие" близо до Бейрут. "Измъчван е с електрически ток, гасили са му цигари по цялото тяло, слагали са го в ледени вани и са го биели. Стоял е в тясна килия на три метра под земята", казва през сълзи Райчева.

През последната една година жената от Пловдив е на обиколка из множество български институции, за да се опитва да помогне на мъжа си. Тя твърди, че е получила уверения от депутати на БСП за прокарване на промени в Закона за чужденците, които да улеснят даване на гражданство на хора като Халил, които са женени за българки.

Крайните действия на Райчева са продиктувани от бездействието на институциите, казва тя. Последната капка на отчаянието е наложеното от президента вето на Закона за чужденците на 7 ноември, което обаче не е свързано с нейния случай. Въпреки това забавянето означава, че придвижване по делото на Халил може да се забави допълнително във времето. Ветото не успя да бъде преодоляно и на парламентарното заседание на 27 ноември.

"Това е нашето ОТЧАЯНО ДЕЙСТВИЕ ЗА ДА НАКАРАМЕ БЪЛГАРСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ- Президенство, Парламент, Министерство на Правосъдие и Министерство на външни работи на Р.България да ни чуят!", пише в писмото й.

Кети Райчева заедно с още 8 българи планира да пътува за Бейрут до една седмица, ако няма реакция от институциите. Ако не бъдат арестувани от "Хизбула" още на летището, те планират протестни акции с искания Талал Халил да бъде освободен.