Кометата ISON ще е видима дори през деня и от България. Преди два дни кометата рязко повиши блясъка си. Повишаването на яркостта беше потвърдено на пресконференция на НАСА във вторник където специалистите обявиха още по-голямо засилване на активността на кометата и четворно увеличаване на яркостта й. Това означава, че ISON, обявена за комета на века, ще може да бъде видяна и у нас.
Изследванията на учени, които се базират на кадрите от американския сателит за наблюдение на слънчевата активност SOHO C3 показват, че през последните 24 часа ISON е повишила яркостта си близо 43 пъти.
В 2.00 ч. през нощта кометата е достигнала -1.5 звездна величина, а това означава, че в ранния следобед ще достигне поне -4.5, т.е. по-ярка от Венера. За съжаление по време на достигането на най-голямата си яркост тази вечер, вероятно -7.5м, тя няма да е видима от нашата страна и ще се вижда добре от САЩ.
При такава яркост кометата ще може да се вижда дори през деня, най-добре днес между 14.00 ч. и 16.00 ч., както и утре поне до обед, и от България, но наблюденията ще са затруднени от близостта на небесното тяло до Слънцето. Вариант е заснемането на кометата утре сутрин.
Важното към момента е, че ядрото на кометата е цяло и въпреки появилите се преди няколко дена коментари, то не се е разпаднало. Наблюденията на кометата с помощта на бинокъл или телескоп са изключително опасни и могат да доведат до трайно ослепяване, ако не са взети необходимите предпазни средства и съветват те да бъдат провеждани под ръководството на специалисти от регионалните астрономически обсерватории. Най-удачен вариант е любителите на небесни явления да заснемат кометата, напомнят астрономите.